Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
turbofoggen en koudeverneveling door Van Eck Bedrijfshygiëne

Telers gaan voor dubbele zekerheid bij ontsmetten kas

Tholen - Telers kiezen steeds vaker voor dubbele zekerheid bij het ontsmetten van de kas. Dat merken ze bij Van Eck Bedrijfshygiëne aan de keuze voor zowel een behandeling met formaldehyde, het turbofoggen, als het koudvernevelen met ontsmettingsmiddel op basis van waterstofperoxide. "Ze willen geen enkele risico lopen", vertelt Paul van Eck, oprichter van het bedrijf.

Het Nederlandse tuinbouwseizoen begint op gang te komen voor Van Eck Bedrijfshygiëne. "Eerst de belichte tomatenteelt, dan de onbelichte, dan de komkommers en de overige gewassen", somt Richard van Lierop op. Als relatiebeheerder tuinbouw is hij goed op de hoogte van wat er speelt in de sector. "Een aantal tomatentelers heeft te maken gehad met serieuze phytophthora-problemen", vertelt hij. "En diverse komkommertelers zijn wegens hoge ziektedruk bij ons gekomen." Daar weten ze bij Van Eck wel raad mee. Het bedrijf ontsmet tuinbouwbedrijven door verneveld ontsmettingsmiddel te verspreiden door de kas en verpakkingsruimte. Dat gebeurt op twee manieren: met formaldehyde bij het turbofoggen en met een ontsmettingsmiddel op basis van waterstofperoxide bij het koudvernevelen. Uit steekproeven blijkt het resultaat. "Van ontelbaar veel schimmels en bacteriën, naar twee."


Bij het turbofoggen wordt vernevelde formaldehyde door de kas verspreid. Hiervoor gebruikt Van Eck enkel toegelaten formaldehyde. "Daarover bestaat geen discussie", vindt Paul van Eck.

Dubbel ontsmetten
Zowel de turbofogger als de koudvernevelaar worden bij Van Eck zelf gebouwd en elk jaar groeit het machinepark van het bedrijf. Oorzaak daarvan is niet alleen een groei van de klantenkring, maar ook een intensivering van het ontsmetten. "Telers willen steeds minder risico lopen", vertelt Van Eck. "Dat doen ze door niet alleen te turbofoggen, maar ook nog koudnevel in te zetten." Eerst wordt de kas behandeld met formaldehyde, dan wordt de kas ingericht en vervolgens, een of twee dagen voor de planten erin gaan, vindt een behandeling met de waterstofperoxide plaats. "Daarna blijft de kas dicht en weten ze dat er geen verontreiniging is met de start van de teelt", vertelt Paul van Eck. "Tijdens de teeltwisseling en met het opbouwen komen er toch veel mensen over de vloer. Je weet niet wat er de kas ingesleept wordt. De schade van een verontreinigde teelt is te groot om risico's te lopen." Een extra voordeel van het koudvernevelen is dat ook het AC-folie direct ontsmet is. "Telers denken soms nog dat je niet kunt ontsmetten als het AC-folie al hangt, omdat je dan niet kunt luchten", verklaart Paul van Eck. "Met formaldehyde kan dat niet, maar als je waterstofperoxide gebruikt, kan dat gewoon."

De koudvernevelaars worden in volle kassen ingezet om vernevelde gewasbeschermingsmiddelen in de kas aan te brengen. "In sierteelt bijvoorbeeld, want die kassen komen nooit leeg te staan. Maar ook in groententeelt, als de rupsen, trips of spint echt niet meer onder controle te krijgen zijn. Dan is het wel echt crisis hoor", vertelt Van Lierop.


Bij het koudvernevelen wordt een ontsmettingsstof op basis van waterstofperoxide door de kas geblazen. Dit gebeurt veelal enkele dagen voor de nieuwe teelt van start gaat en kan ook plaatsvinden als het AC-folie al in de kas hangt

Internationaal
Het bedrijf is ook internationaal aan de slag. Dat doen ze zelf: machines in de aanhangwagen en op naar nabijgelegen landen als Duitsland en Ierland, maar ook verder weg, naar Griekenland en Turkije. In Turkije komt Van Eck inmiddels drie jaar bij een tomatenteler die voorheen last had van phytophthora. Sinds hij laat foggen, is dat over en daarom laat hij Van Eck jaarlijks terugkomen. "De teeltwissel in Turkije valt net voor de Nederlandse", besluit Van Eck. "Dat kan precies voor we in Nederland weer vol aan de slag gaan."


In 2010 vertrok Van Eck voor het eerste keer naar Turkije met de Turbofog en sindsdien is hij er elk jaar teruggekeerd.

Voor meer informatie:
Van Eck B.V.
Richard van Lierop
088-4100041
richard@vaneckbv.nl
www.turbofog.nl