Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Teler Jos Stevens:

"Bloemkool laatste weken spotgoedkoop"

Tholen - Voor bloemkooltelers was het begin van het seizoen tevredenstellend met prijzen die opliepen tot zelfs drie euro. Op het moment zijn de prijzen volgens telers Jos Stevens niet om over naar huis te schrijven. "Er is veel aanbod en de prijzen zijn ver ondermaats. Dat is al meer dan 14 dagen het geval. Vandaag spreken we ook over 20 cent en dat is echt niet mooi. De oogst wordt zeker wel verkocht, maar tegen spotprijzen. En dat doet de prijzen voor telers op jaarbasis geweldig zakken."



Moeilijker

Stevens geeft aan dat het voor een teler die jaarrond bloemkool snijdt geen goed jaar is geweest, omdat de kosten bijna niet meer opwegen tegen de opbrengsten. "Het begon positief met echt mooie prijzen. Na half juni daalden de prijzen en kwamen er ups en downs in het seizoen. Er waren momenten van minder productie en een goede markt en ook het tegenovergestelde vond plaats. In de toekomst wordt het voor bloemkooltelers en telers in het algemeen steeds moeilijker. Hoe moet het verder met de land- en tuinbouw? Het kan niet blijven duren dat wij alleen maar goedkope voeding leveren. Als telers zijn we het soms moe dat het zo vaak ondermaats moet zijn."



Eind augustus tot half september was er weinig aanvoer maar nu is er te veel. Er wordt ook regelmatig geplant door de telers. De komende week verwachten we dat de prijzen op dit lage niveau zullen aanhouden. In de weken daarna zullen de volumes waarschijnlijk afnemen omdat het seizoen stilaan gaat zakken. Er vallen dan ook meer telers van tussen die niet meer snijden. Het seizoen was menselijk, maar de laatste 14 dagen was het niet goed. Als we kijken naar de jaren 80/90 ging het een stuk beter dan nu. We werken nu harder voor minder geld."

Voor meer informatie:
Jos Stevens
jos.m.stevens@gmail.com