petitie moet politiek in beweging brengen

Snel internet vaak utopie in buitengebied

In ons dagelijks leven neemt internet een steeds grotere rol in. Bankieren, bellen, management, apps, 'the Cloud': alles is gebaseerd op internet. Geen probleem mits de gebruiker over een goede, snelle internetverbinding beschikt.Leveranciers en overheden gaan er gemakshalve van uit dat dit voor iedereen geldt in Nederland. Dit klopt voor nagenoeg alle steden en dorpen, maar allesbehalve voor het platteland. In het buitengebied wonen en werken vele duizenden mensen die in veel gevallen verstoken blijven van informatie en diensten of een engelengeduld aan de dag moeten leggen. Aanleg van glasvezel wordt door exploitanten niet als rendabel beschouwd en straalverbindingen zijn maar in beperkte mate haalbaar. 3G en 4G mobiele netwerken zijn technisch ongeschikt als breedband alternatief en hebben vaak een gebrekkige dekking in het buitengebied. Individuele glasvezel initiatieven stuiten vaak op een muur van weerstand en financiële onhaalbaarheid. De dagelijkse praktijk: video's die niet bekeken kunnen worden, traag ladende websites, niet werkende apps.

Internet Buitengebied vindt dat iedereen in Nederland over snel internet moet kunnen beschikken, dus ook de bewoners van het buitengebied. Door middel van een website www.internetbuitengebied.com roept Internet Buitengebied bewoners van het buitengebied op de petitie te ondertekenen. Deze oproep heeft niet enkel betrekking op boeren en tuinders, maar is ook gericht aan burgers en overige bedrijven die in het buitengebied woonachtig en werkzaam zijn.

Door het bundelen van de behoefte wil Patric Nijenhuis namens Internet Buitengebied de politiek motiveren tot actie over te gaan. Nijenhuis: 'De politiek laat zich vaak op de borst slaan door Nederland te profileren als kennisland met een zeer sterke, exportgerichte agrarische sector. Deze rol zal in de toekomst mede afhangen van de vraag in hoeverre boeren en tuinders kunnen profiteren van de voordelen van snel internet. Door de verkoop van de energiemaatschappijen in 2004 beschikken met name provincies over grote financiële buffers. Buffers die mogelijkerwijs ingezet kunnen worden om alle inwoners te voorzien van snel internet. Anno 2013 is snel internet alom geaccepteerd als een basisbehoefte. De overheid onderstreept dit door steeds meer dienstverlening enkel via internet beschikbaar te maken.'

'Inmiddels vinden we bij Agnes Mulder, Tweede Kamer lid namens het CDA, een gewillig oor. Maar om echt een vuist te maken is het wenselijk dat zoveel mogelijk bewoners van het buitengebied hun stem laten horen via www.internetbuitengebied.com. Mulder geeft de voorkeur aan een gezamenlijke aanpak op landelijk, provinciaal én gemeentelijk niveau. Internet Buitengebied streeft ernaar dat snel internet voor iedereen bereikbaar is tegen acceptabele kosten. Het ondertekenen van de petitie is kosteloos en verplicht tot niets,' benadrukt Nijenhuis.

Internet Buitengebied
Kleuterstraat 15
7136 LP ZIEUWENT
Tel. 0544 35 15 76
E-mail info@internetbuitengebied.com
Internet www.internetbuitengebied.com

 
 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven