boring van twee bronnen om aardwarmte te winnen

ECW kiest voor Hoogendoorn & Van der Laan voor aardwarmteproject

De Energie Combinatie Wieringermeer (ECW) heeft in samenwerking met VB-Group gekozen voor Hoogendoorn en partner Van der Laan voor het automatiseren van het aardwarmteproject en het daaraan gekoppelde parkmanagement in het gebied Agriport A7. Dit bijzondere project vormt met het boren van geothermische bronnen weer een volgende stap naar een duurzame energievoorziening.Robert Kielstra Directeur van ECW licht de keuze voor Hoogendoorn – Van der Laan toe "Voor de procesautomatisering en installatie hebben we gekozen voor de combinatie Hoogendoorn - Van der Laan. We verwachten zo een goede mix te hebben tussen een betrouwbare en bewezen lokale installateur Van der Laan en automatiseerder Hoogendoorn. Daarbij is Hoogendoorn onderscheidend doordat haar concepten van een industriële en open standaard zijn. Met het oog op toekomstige aanpassingen en qua redundantie was dit doorslaggevend voor de clusters".

De Energie Combinatie Wieringermeer is een samenwerkingsverband op het gebied van energievoorziening tussen de op Agriport gevestigde bedrijven. Het aardwarmteproject heeft tot doel duurzame warmte te leveren aan acht grote glastuinbouwbedrijven met in totaal 300 hectare teeltoppervlakte. Hoogendoorn levert de procesbesturing en Van der Laan verzorgt de elektrische installatie voor dit grote project.Regelnauwkeurigheid en betrouwbaarheid
De twee doubletten die nu geboord worden, vormen nog maar het begin: in de toekomst wordt verdere uitbreiding voorzien met meer bronnen en afleverstations. Alleen al voor het transport van de warmte naar de deelnemende bedrijven worden ca. 12 kilometer speciale buizen in de grond gelegd. Om het rendement zo hoog mogelijk te houden, stelt ECW zware eisen aan de regelnauwkeurigheid, betrouwbaarheid en schaalbaarheid van de automatisering. Dankzij de hoogwaardige procesbesturing van Hoogendoorn kan aan deze eisen worden voldaan.

Boring van de bronnen
Op dit moment is de eerste bron tot een diepte van ruim 2500 meter geboord. Dit vereist een boortoren van 52 meter hoog, met een trekkracht van 350 ton. In totaal worden vier putten de grond in gebracht, waarvan er twee gebruikt worden om het water omhoog te halen. De twee anderen dienen om het water terug te brengen in de bodem en opnieuw te laten opwarmen. Het opgepompte water heeft een temperatuur van ruim 90 graden. Deze relatief hoge temperatuur is gunstig voor de warmteopbrengst.

15 procent reductie op gas
Doordat het totale kassencomplex gebruik gaat maken van aardwarmte als duurzame energiebron, kan de pomp dag en nacht blijven draaien. Hierdoor levert de bron een hoog rendement op. Bovendien vermindert aardwarmte de CO2 uitstoot met 70 procent in vergelijking met traditionele verwarming. Voor de glastuinbouwbedrijven is berekend dat zij hiermee minimaal 15 procent gas besparen. Door het gebruik van aardwarmte in de tuinbouw kan het nationale verbruik van aardgas met twee procent omlaag. Dat blijkt uit een onderzoek van de Rabobank.

Het project is nu in de eerste fase en naar verwachting zal de installatie eind 2013 klaar zijn.

Over ECW
De Energie Combinatie Wieringermeer (ECW) heeft als doel het optimaal realiseren en exploiteren van de energie infrastructuur in Agriport A7. Hiervoor transporteert ECW ondermeer het gas en elektra over de locatie. Sinds 2011 is ECW tevens actief met de productie en levering van warmte. Naast het transport van gas, elektra en productie en transport van warmte is ECW actief op zoek naar een CO2-bron en beheert ze de grondwatervergunningen voor koude-warmte opslag en gietwater voor het gehele gebied. De kerntaak van ECW is daarmee datgene te doen wat goed is voor het gebied maar niet door de individueel bedrijven gedaan kan worden.


Voor meer informatie:
Hoogendoorn Growth Management
tel. +31 (0)10 460 80 80
Website: www.hoogendoorn.nl
Email: info@hoogendoorn.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven