Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
steeds meer biologische teelt in Spaanse kassen:

"Vroeg of laat zal iedereen naar biologisch omschakelen"

"Uiteindelijk moet iedereen in Almeria wel overstappen", vertelt de Spaanse biologische teler Francisco Gonzalez. Met zijn famili teelt hij in verschillende kassen op een totaal areaal van 2 hectare. Op 1 hectare, in Balerma, El Ejido, staan biologische blokpaprika's. "We zijn er bewust van dat de tuinbouw zo niet langer door kan gaan en dat is een van de redenen waarom we zijn omgeschakeld naar biologische teelt", vertelt Gonzalez. "Onze mentaliteit is veranderd. We willen een schoner, eerlijk product oogsten dat verantwoordelijk is geteeld. Daarbij hopen we natuurlijk een hogere prijs te realiseren en uiteindelijk ook een hoger rendement."

Volgens Gonzalez is de prijs voor biologisch product iets hoger dan de reguliere teelt en is de prijs daarbij iets stabieler. "Prijzen gaan niet zo hard omlaag als er een overschot op de markt is. Daar staat tegenover dat we een hogere kostprijs hebben. De organische meststoffen zijn duur en we stoppen veel meer werk in de teelt." Als voorbeeld wijst Gonzalez op het gebruik van dierlijke mest. "Aan het einde van het seizoen hergebruiken we de oude planten en ploegen dit in onze grond. We voegen organische mest toe om een stabiele en diverse grond te krijgen."

Het opstarten van een biologische teelt was niet zo makkelijk als de familie Gonzalez hoopte. "In Spanje zijn de autoriteiten erg streng als het om certificatie gaat. Er worden veel bodemmonsters genomen en uiteindelijk duurde het drie jaar voor we de juiste papieren hadden."




Gonzalez mag geen kunstmest of conventionele gewasbescherming in zijn biologische teelt inzetten. "Bladluizen zijn een groot probleem voor alle biologische telers in Almeria", vertelt Fernando Castilla, commercieel directeur van BioBest Spanje. Castilla komt wekelijks langs bij het bedrijf van Gonzalez en ondersteunt het bedrijf door plagen met biologische oplossingen te bestrijden.
Deze zijn al bekend onder de telers in het gebied, maar van extra belang voor de biolgische telers. Zij kunnen immers niet chemisch corrigeren als een situatie uit de hand loopt.

Castilla voegt toe dat soms ook parasieten als sluipwespen benodigd zijn. "We hebben natuurlijke vijanden voor de bladluizen, maar als de temperatuur in de kassen stijgt hebben de standaard parasieten het soms erg zwaar. Dan gaan we aan de slag met andere speciale insecten als de Aphidius colemani. Voor problemen als wittevlieg en trips klaren Orius en Swirskii de klus."

Ondanks dat Gonzalez harder werkt voor een productie die lager is dan bij de reguliere teelt, is hij tevreden met de resultaten. Ondanks de financiƫle last van het bio-telen is zijn familie ook in de andere kas biologisch gaan werken. "Dit jaar is ons hele areaal biologisch. Dat hadden we natuurlijk niet gedaan als we er zelf armer van zouden worden."


Voor meer informatie:
Biobest
info@biobest.com
www.biobest.com