Land- en tuinbouw in Noord-Holland hongerig naar vernieuwing

Als je altijd met beide benen op de grond blijft staan, kom je geen stap vooruit…
Kun je een dashboard voor je auto maken van tomatenstengels? En kun je daar dan ook geld mee verdienen? Zijn er nieuwe producten en afzetmarkten te bedenken voor het prachtige West-Friese agrarische product? Of kunnen we in Noord-Holland bijzondere groenten telen die ieders smaak verrast? En als dat kan, is er dan een markt voor? Zou het mogelijk zijn om de knelpunten bij slateelt op water op te lossen? Of hoe zou het zijn als een kleine robot op het land zieke planten kan ontdekken én verwijderen?
 

Niet langer toekomstmuziek

De gestelde vragen klinken misschien als toekomstmuziek. Niets is minder waar. Het zijn stuk voor stuk voorbeelden van ideeën waar op dit moment gezamenlijk aan wordt gewerkt door ondernemers, studenten én onderzoekers. Rob van Mechelen, adviseur Syntens: "Ik merk dat er bij boeren, tuinders en andere innovatieve MKB bedrijven in Noord-Holland Noord veel verschillende ideeën en initiatieven zijn. De kunst is om ideeën om te zetten in klinkende munt. Dat is een grote opgave en daar werken wij gezamenlijk aan. Wij proberen vernieuwing te bereiken door onderzoekers, leerlingen en studenten uit het onderwijs direct bij de nieuwe ontwikkelingen te betrekken. Het mes snijdt dan aan 3 kanten: ondernemen, onderwijs en onderzoek." De ondernemers krijgen op een laagdrempelige manier kennis; studenten en leerlingen zien van heel dichtbij wat er in de praktijk gaande is en kunnen door hun nieuwsgierigheid en creativiteit tot eigen ideeën en oplossingen komen waar anderen nog niet aan hebben gedacht.
 
De komende tijd worden enkele initiatieven verder toegelicht. Innoveren gaat met vallen en opstaan en bedenk dat als je altijd met beide benen op de grond blijft staan, je geen stap vooruit komt. Deze gedachte delen de deelnemers aan dit project.

Over AgriVizier

AgriVizier is een project onder de vlag van Agriboard Noord-Holland Noord en is een samenwerkingsverband van Agriboard, Syntens, Wageningen UR, Hogeschool Inholland, Clusius College, Kenniswerkplaats en de provincie Noord-Holland. Het project AgriVizier is gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en ontvangt financiële steun van de provincie Noord-Holland.


Bron: Agriboard

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven