Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Innovatieve teler wenst informatie over teelteffecten Het Nieuwe Telen

Bij het stimuleren van Het Nieuwe Telen blijven de teeltkundige effecten onderbelicht. Hierdoor wachten de zogenoemde vroege volgers met het daadwerkelijk toepassen van Het Nieuwe Telen. Dit blijkt uit onderzoek van LEI Wageningen UR in opdracht van het programma Kas als Energiebron.

Centraal in Het Nieuwe Telen staat een intensiever gebruik van energieschermen in combinatie met kasluchtontvochtiging door aanzuiging van buitenlucht. Met deze technieken kunnen betere groeiomstandigheden worden gerealiseerd bij een lager energiegebruik. Een cruciaal aandachtspunt is beheersing van de luchtvochtigheid. De telers zoeken daarom naar vuistregels voor verdamping en vochtafvoer. Zij willen weten waar de juiste balans tussen die twee ligt.

Teeltadviseurs, installateurs en systeemontwerpers praten vooral over de technische vormgeving van Het Nieuwe Telen en de mogelijkheden voor energiebesparing. De telers zoeken vooral naar mogelijkheden voor verbetering van de gewasgroei, vermindering van ziekte en beperking van de energiekosten. De uitdaging is dus dat de kennispartijen meer op de golflengte van de telers gaan zitten. Het programma Kas als Energiebron kan daar op sturen door telers een doorslaggevende stem te geven in de waarnemingen die worden gedaan bij praktijkproeven.

Publicatiedatum: