Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Robert en Albert Solleveld:

‘Keuze voor Inzell RZ is keuze voor kwaliteit’

Sinds 1998 telen de broers Robert en Albert
Solleveld gele paprika's in De Lier. De kleur geel werd toentertijd gekozen omdat met die kleur net wat makkelijker kwaliteit kan worden gesneden. Kwaliteit is vanaf dat moment dan ook de rode draad geweest voor Kwekerij Parasol met als logische afzetpartner Quality Queen.

De afgelopen 10 jaar is Kwekerij Parasol flink bezig geweest. In 2003 werd er een kas bijgebouwd. In 2005 werd het oude kasdeel vernieuwd en in 2006 werd gezamenlijk geïnvesteerd in een logistiek en verpakkingscentrum van Quality Queen in Maasdijk. Op 2 lagen van elk 4000 m2 is het daar dagelijks een komen en gaan van vruchtgroenten in een bonte verzameling dozen, kisten en ander fust. "De meeste van onze paprika's gaan naar het Verenigd Koninkrijk, waar kleur en vorm extra belangrijk zijn", weet Robert. "Daarom zoeken we ook rassen, die aan het hoge niveau kunnen voldoen. Voor de verse markt zijn '2-punters' bijvoorbeeld niet gewenst. Maar we leveren ook aan snijderijen en die willen weer absoluut geen anthocyaanverkleuring. Een reepje gele paprika met anthocyaan in een verpakte salade kan immers echt niet."



Mooi geblokt
Aangezien Parasol erg kritisch is op de kwaliteit, schakelt het bedrijf niet zo maar over naar een ander ras. Pas twee jaar geleden verving het bedrijf het voormalige standaardras voor geel. "Inzell was voor ons toen eigenlijk de enige optie", vertelt Robert.

"We zijn niet op de cijfers afgegaan, maar puur op wat we op de sorteerder zagen. En dat was een hele mooie vorm, geen anthocyaanverkleuring en een heel laag binnenlandpercentage. Opvallend is onder meer dat ook de vruchten van de zijtakken mooi geblokt zijn."

Hoewel Inzell dus puur voor de kwaliteit werd gekozen, is ook in productie inmiddels een goede slag gemaakt. "Vergeleken met ons vorige ras oogsten we zo'n 2 kilo meer", weet Albert. "Bovendien heeft Inzell een prettig gewas om in te werken. Het is wat gerekter dan andere rassen, waardoor je makkelijker kunt snijden. En een voordeel is ook de snelle doorkleuring in het handelskanaal, waardoor je prima twee keer per week kunt snijden." Een specifiek teeltrecept heeft Inzell niet - elk jaar is immers anders -, maar op groei telen is volgens Albert het devies. "Zelfs in juli stellen we nooit een voornacht onder de 18 graden in."

Goede zetting
In de derde week van juli heeft Parasol net een recordweek achter de rug: 1,85 kilo per m2. Door de lange winter is het gewas dan ook wat hozeriger dan vorig jaar. Ook de productie ligt half juli nog een dag of 10 achter. "Toch valt het op hoe makkelijk Inzell nog zet bij donker weer", zegt Albert. "Bovendien geeft Inzell ook bij hoge producties nog voldoende grofheid. Hoe we uitkomen, zal uiteindelijk afhangen van het laatste zetsel." Hoe dan ook blijft Parasol voorlopig trouw aan de kwaliteit van Inzell. "Het is een keuze voor continuïteit", besluit Robert. Je laat misschien een kilo liggen ten opzichte van het ras Stayer RZ maar die proberen we terug te pakken door te telen waar onze markt om vraagt." 

Bron: Rijk Zwaan Seeds & Sharing
Publicatiedatum: