ZINEG-project nadert het einde : 90% minder verwarmingsenergie in glastuinbouw

De onderzoekswerkzaamheden van het Duitse groepsproject 'Zukunftsinitiative Niedrigenergiegewächshaus' (toekomstinitiatief voor kassen met een laag energieverbruik), afgekort ZINEG, naderen het einde. Na een projectlooptijd van in totaal vijf jaar zal het ZINEG-project op 30 april 2014 eindigen.
 
De fossiele energie die bij het ZINEG-deelproject Hannover tot nu toe bespaard werd bij het kweken van sierplanten in de kas, komt al dicht in de buurt van het projectdoel: 90 procent minder verwarmingsenergie in de glastuinbouw. Nu wil men nog de optimale verhouding tussen minimaal energieverbruik en gunstige groeiomstandigheden zien te bereiken.
 
De resultaten van de eerste twee onderzoeksjaren in de kas in Hannover-Ahlem zijn met betrekking tot energiebesparing en plantenproductie positief uitgevallen. Er is echter gebleken dat op het gebied van de rentabiliteit en efficiëntie van het geïnstalleerde warmteopslagsysteem, dat gebruik maakt van zonnewarmte, nog optimalisatie nodig is.
 
De eerste resultaten van de totale beoordeling van de verschillende ZINEG-concepten en aanbevelingen voor de praktijk zullen op de Internationale Plantenbeurs IPM in Essen gepresenteerd worden. Deze wordt gehouden van 28 tot en met 31 januari 2014.
 
 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven