Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

ZINEG-project nadert het einde : 90% minder verwarmingsenergie in glastuinbouw

De onderzoekswerkzaamheden van het Duitse groepsproject 'Zukunftsinitiative Niedrigenergiegewächshaus' (toekomstinitiatief voor kassen met een laag energieverbruik), afgekort ZINEG, naderen het einde. Na een projectlooptijd van in totaal vijf jaar zal het ZINEG-project op 30 april 2014 eindigen.
 
De fossiele energie die bij het ZINEG-deelproject Hannover tot nu toe bespaard werd bij het kweken van sierplanten in de kas, komt al dicht in de buurt van het projectdoel: 90 procent minder verwarmingsenergie in de glastuinbouw. Nu wil men nog de optimale verhouding tussen minimaal energieverbruik en gunstige groeiomstandigheden zien te bereiken.
 
De resultaten van de eerste twee onderzoeksjaren in de kas in Hannover-Ahlem zijn met betrekking tot energiebesparing en plantenproductie positief uitgevallen. Er is echter gebleken dat op het gebied van de rentabiliteit en efficiëntie van het geïnstalleerde warmteopslagsysteem, dat gebruik maakt van zonnewarmte, nog optimalisatie nodig is.
 
De eerste resultaten van de totale beoordeling van de verschillende ZINEG-concepten en aanbevelingen voor de praktijk zullen op de Internationale Plantenbeurs IPM in Essen gepresenteerd worden. Deze wordt gehouden van 28 tot en met 31 januari 2014.
 
 

 

Publicatiedatum: