De stand van zaken rondom Admire

Recentelijk berichtte het Ctgb over veranderingen in de toelatingssituatie van neonicotines. Onderstaand de actuele zaken voor handel en teler.

De Europese Commissie besloot 24 mei j.l. om restricties in te stellen voor het gebruik van imidacloprid, thiamethoxam en clothianidin. Dit moratorium gaat voorlopig twee jaar gelden. Voor Nederland betekent dit dat per 30 september 2013 elf toelatingen komen te vervallen en zeven toelatingen zullen worden beperkt. Het Ctgb heeft de afgelopen maanden de besluiten tot intrekking en aanpassing van de toelatingen opgesteld. Recentelijk zijn de aangepaste etiketten met daarin de aanpassingen op de Ctgb site gepubliceerd.

De belangrijkste gevolgen van de implementatie van het moratorium op een rij:
 • De toelating van Poncho rood voor de zaadbehandeling van mais wordt per 30 september 2013 beëindigd, zonder aflever- en opgebruiktermijn.
 • Admire 70WG, de etiketwijzigingen in het Ctgb besluit:
  • In appel en peer mag Admire WG alleen ná de bloei en maximaal 1 keer toegepast worden.
  • In de onbedekte teelt van bloemisterijgewassen mag Admire WG alleen ná de bloei toegepast worden, mits er binnen 1 maand na toepassen geen voor bijen aantrekkelijke gewassen geplant of gezaaid worden.
  • In de onbedekte teelt van boomkwekerijgewassen en vaste planten mag Admire WG in gewassen die in bloei kunnen komen alleen ná de bloei worden toegepast, mits er binnen 1 maand na toepassen geen voor bijen aantrekkelijke gewassen geplant of gezaaid worden.
  • In de onbedekte teelt van bloembollen mag Admire WG middels een spuittoepassing alleen ná de bloei toegepast worden, mits er binnen 2 maanden na toepassen geen voor bijen aantrekkelijke gewassen geplant of gezaaid worden.
  • In de onbedekte teelt van bloembollen mag Admire WG middels een bolbehandeling alleen worden toegepast in lelie (vermeerderingsteelt), plantgoed van gladiool en eerstejaars plantgoed van bijgoed van overige bloembollen en bloemknollen.
   Tevens geldt dat er geen bloei op het veld op mag treden en er binnen 16 maanden na planten geen voor bijen aantrekkelijke gewassen geplant of gezaaid mag worden. In amaryllis, dahlia, hyacint, narcis, tulp, iris en krokus is toepassing niet toegestaan.


Bron: Arend Sosef


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven