Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Teelt van kruiden: niche of beloftevolle diversificatie?

Kruiden... ze zitten in de lift. Dit is niet alleen te merken aan de talrijke kookprogramma's, maar ook aan het consumentenaankoopgedrag. Meer en meer mensen gaan experimenteren met kruiden, niet alleen verse maar ook verwerkte kruiden. Tevens gaat het gebruik vaak verder dan alleen de klassieke keukenkruiden en gaat men ook aan de slag met geneeskrachtige kruiden.
Op dit ogenblik worden heel wat kruiden geïmporteerd. Toch vindt de klant een regionaal product niet onbelangrijk en wil hij, zoals blijkt uit een consumentenenquête, er zelfs in vele gevallen een meerprijs voor betalen. Het PCG kan als expertisecentrum kruiden inspelen op deze tendensen.

Bieden kruiden een mogelijke kans voor telers binnen Leader-gebied Meetjesland, Leie en Schelde en Vlaamse Ardennen? Aan de hand van het Leader-project "De Teelt van Kruiden: Niche of beloftevolle diversificatie" werd nagegaan in hoeverre telers geïnteresseerd zijn en of er mogelijkheid is om kruidenteelt binnen hun bedrijfsvoering op te nemen.

Dankzij deze Leader-projectsteun werd op het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen een nieuwe onderzoekstak uitgebouwd. De talrijke expertises binnen de groenteteelt werden uitgebreid met deze van kruidenteelt. Kruidenteelt kan heel breed opgevat worden: biologisch of gangbaar geteeld, in open lucht of onder glas, in pot of vollegrond, keuken- en/of geneeskrachtige kruiden, voor versmarkt of industrie... Zo kunnen we de volledige sector van bijkomende info voorzien.

Binnen het project werden talrijke zaken gerealiseerd die tot stand konden komen door de Leader-financiering Vlaamse Ardennen en Meetjesland, Leie en Schelde van de provincie Oost-Vlaanderen. Zo werd kennis opgebouwd door jaarlijks verschillende kruidenproeven op het PCG aan te leggen die met de telers bezocht werden. Er vonden bedrijfsbezoeken plaats in binnen- en buitenland waarbij telers leren van elkaar. Een opleiding voor geïnteresseerde telers werd opgenomen binnen de projectwerking en een voorlichtingsluik kruiden werd uitgebouwd binnen het Proefcentrum.

De missie van het PCG voor wat betreft kruiden omvat tot op heden drie luiken: het PCG bekleedt een voorbeeldfunctie naar de sector, het PCG verzorgt maximale kennisoverdracht van specifieke teelttechnieken binnen de kruidenteelt naar de sector en het PCG biedt voorlichting naar kruidentelers toe.

Tijdens en na afloop van het Leader-project werd duidelijk dat het ontwikkelen van
afzetmogelijkheden één van de belangrijkste factoren is voor het welslagen van de diversificatie binnen het tuinbouwbedrijf. Om die reden zal de komende jaren dan ook extra gefocust worden op het uitwerken van de afzet en het creëren van samenwerkingsverbanden. Dit alles is mogelijk dankzij de steun van het ELFPO, Vlaanderen en Oost-Vlaanderen via de plaatselijke Leader-werking, waarbij zal gewerkt worden binnen het project "Opwaardering van kruiden: verwerking en vermarkting".


Bron: PCG
Publicatiedatum: