Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Waar moet ik op letten bij de huisvesting van buitenlandse arbeidsmigranten?

Onze sector kent veel seizoensgebonden werk met pieken in de arbeidsbehoefte. Om hierin te voorzien zijn werkgevers deels afhankelijk van de inzet van buitenlandse arbeidskrachten. Goede huisvesting voor tijdelijk verblijf is daarmee een permanente behoefte geworden. Goede huisvesting is ook in ons aller belang. Imago, zeker stellen van arbeidskrachten voor de toekomst, productiviteit, concurrentievoordeel, aantrekkelijk werkgever, de motieven zijn legio.

In principe is het aan de arbeidsmigrant zelf om huisvesting te organiseren. Vanuit het oogpunt van goed werkgeverschap organiseren veel werkgevers dat voor hun migranten. De agrarische cao's hebben het verzorgen van goede huisvesting voor buitenlandse arbeidsmigranten zelfs als verplichting opgenomen. Uiteindelijk is het echter altijd de gemeente die bepaalt of en hoe arbeidsmigranten gehuisvest mogen worden.

LTO Nederland heeft een brochure ontwikkeld die op kernachtige wijze de spelregels en mogelijkheden weergeeft. Dit zijn bij voorbeeld de rechten en plichten die een agrarisch werkgever heeft, de landelijke huisvestingsnorm waaraan LTO en de uitzendsector zich hebben verbonden en de verschillende huisvestingsvormen. Ook de rol van de gemeente en de noodzaak om samen met ondernemers en plaatselijke LTO afdelingen gemeentelijke beleid te ontwikkelen komt uitgebreid aan bod. De spil wordt gevormd door een aantal ondernemersverhalen, die de lokale en sectorale verschillen goed in beeld brengen.

Er zijn ook zaken die aan de arbeidsmigrant zelf zijn om te regelen, maar waarvan het wel goed is als u hem of haar daarop attendeert. Dit is bijvoorbeeld de inschrijving in de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) wanneer hij langer dan vier maanden in Nederland is en het afsluiten van een Nederlandse zorgverzekering. Wanneer de arbeidsmigrant met zijn buitenlandse auto in Nederland wil rijden, moet ook het kenteken omgezet worden.

Meer informatie over de huisvesting van arbeidsmigranten en alle andere zaken die geregeld moeten worden vindt u op www.kennisbankarbeid.nl. Hier kunnen werkgevers zich ook een aanmelden voor een speciale nieuwsbrief over huisvesting.


Bron: LTO Noord
Publicatiedatum: