Egypte overweegt vaste prijzen voor groente en fruit

De Egyptische overheid stelt misschien officiƫle prijzen vast voor groente en fruit vanwege het aantal klachten dat het ministerie ontving over de prijsstijgingen. Volgens de staatskrant Al-Ahram heeft minister Mohammed Abu-Shadi kruideniers een termijn van een week gegeven om de prijzen te verlagen of hij zal de prijzen bepalen en hen een winstmarge van 25 procent toekennen.

"De winstmarges van de groente- en fruittelers overstijgen momenteel de 250 procent, wat niet eerlijk is en niet werkt voor Egyptenaren met een middeninkomen", zei Mahmoud Diab, woordvoerder van het ministerie. "Kruideniers voldoen niet aan de disciplinaire regels van de markt," aldus Diab, "want als je bijvoorbeeld in een formeel pak een kilo tomaten koopt, betaal je LE5, maar als je je portier stuurt, krijg je die kilo voor LE3,5 of LE3."

De voedingsprijzen dragen het meest bij aan de Egyptische consumentenprijsindex, die de laatste tien jaar een gemiddelde stijging van 9,4 procent registreerde: een teken van continue prijsstijgingen. Groenten en fruit behoren niet tot de gesubsidieerde voedingsproducten die de overheid aan Egyptenaren levert via een rantsoenkaartsysteem. De gerantsoeneerde voeding bereikt ongeveer 69 miljoen mensen van de gehele populatie van 90 miljoen.

"De enige manier voor de overheid om de manipulatie van handelaren te stoppen, is de verplichte prijsstelling opnieuw in te voeren", zei Diab Said. Egypte had onder het bewind van de nationalistische president Gamal Abdel-Nasser in de jaren '50 en '60 al te maken met door de overheid opgelegde prijzen. Het systeem duurde tot de vroege jaren '90.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven