Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoge opkomst bij excursie Overture

Tholen - De opkomst bij de Overture Excursie van Syngenta was opvallend hoog: het is duidelijk dat telers twijfelen over de raskeuze. Mike Bruinen van kwekerij Apartus en Rolf Vijverberg van Fa. C. en R. Vijverberg vertellen over hun ervaringen met Overture.

Overture, een nieuw groen paprikaras van Syngenta, kwam in 2012 sterk naar voren in proeven en wordt dit jaar voor het eerst in volle kassen geteeld. In totaal staat er circa 12 hectare en een uitbreiding wordt verwacht. Het ras moet voldoende generatief weggezet worden in de start van het seizoen. Overture is daarbij makkelijk op stengel te zetten. Bij Vijverberg zijn er twee stengels aangehouden, bij Apartus drie, maar door de groeikracht van het ras is het ook uitermate geschikt voor een vierstengelsysteem.


Peter Colbers van Syngenta geeft uitleg bij Vijverberg

Overture wordt veelal vergeleken met Sopra, maar volgens Peter Colbers van Syngenta is dat niet helemaal terecht. Qua eigenschappen ligt het ras tussen Consumo en Sopra. "Maar Overture moet totaal anders gestuurd worden dan Sopra. De meeste overeenkomsten zitten bij Morraine en Pursuit. "Het ras moet iets warmer geteeld worden dan Morraine. Bij Pursuit past het eigenlijk het beste."



Uitleg bij Apartus.





Inspectie van het gewas. De planten staan er gezond bij. Onderin het gewas zijn de scheuten verwijderd. Rechts product.

Bij Apartus is er op 5 november gezaaid en op 7 december geplant. Vanaf de start was de productie grof en hield dat gedurende de zomer redelijk vol, maar vanaf week 30 is een duidelijke terugval in grofheid zichtbaar door een piek in de plantbelasting. In die periode was er ook sprake van een hoger percentage klasse twee. "Tijdens de eerste zetting hebben ze te koud gestaan", verklaart Bruinen. "We zijn gestart met etmalen van 22 graden en hebben dat tot voor de eerste zetting aangehouden. Daarna zijn we gezakt naar een etmaaltemperatuur van 18, met 16 graden in de voornacht en dat was te koud. Op onze andere locatie zijn we minder diep gegaan in temperatuur en dat heeft goed uitgepakt. Daar waren de cijfers beter, met veel minder klasse twee."

De planten bij Apartus zijn 3,5 meter hoog. Er wordt tot week 44 geteeld en momenteel wordt de kop wordt er uitgehaald. Met doorkleuring zijn geen problemen geweest, met neusrot evenmin en ondanks de meeldauwtolerantie van het ras heeft Bruinen geen andere zwavelstrategie aan gehouden dan in jaren waarin een meeldauwresistent ras geteeld werd.


Kwekerij C & R Vijverberg





Vervolgens werd kwekerij C & R Vijverberg bezocht. Ook hier heeft het donkere weer in het voorjaar sporen nagelaten in het seizoen. Er is vroeg gezaaid (19 oktober) en vroeg geplant (15 november). De eerste zetting zag er prima uit. "Maar in week negen kwam door het donkere weer de zetting er niet aan. De plant was leeg en vervolgens kwam het licht. Toen was er geen houden meer aan", vertelt Rolf Vijverberg. In de loop van het seizoen is de gemiddelde vruchtgrootte grof gebleven en in de beste weken werd er 93% 80-ers gehaald. Er is wekelijks geoogst, met een eenmalige uitzondering van tien dagen. In het seizoen heeft er ReduFuse op het dek gelegen. De laatste weken zit Vijverberg op een redelijk grove sortering: zo'n 66-70% 85'ers. Inmiddels is de kop eruit gehaald en is er voor het eerst op 1 getopt.




Rolf Vijverberg en Marcel Vis


Uitleg aan de groep

Een sterk punt van het ras is de arbeidsvriendelijkheid. Het ras hoeft niet gesneden, maar kan geplukt worden. Daar staat tegenover dat de kop bros is. "Maar hij maakt makkelijk een nieuwe", vindt Bruinen. "En het oogsten gaat makkelijk." Bij Vijverberg wordt er desondanks gesneden. "Of geplukt met het mes in de hand", vertelt Vijverberg. "Maar in de andere kas staat het rode ras Waltz en die wordt gesneden." Daarom kiest het bedrijf ervoor ook Overture te snijden.


Voor meer informatie:
Marcel Vis ([email protected])
Syngenta
Jacob Obrechtlaan 3a
Postbus 512
4600 AM Bergen op Zoom
The Netherlands
+31 164 225 500
www.syngenta.com
Publicatiedatum: