Mexico: miljoeneninvestering in kassen geen succes

De multi-miljoeneninvesteringen die de afgelopen tien jaar werden gedaan in de agri-sector in de Mexicaanse gebieden Felipe Carrillo Puerto en José María Morelos, zijn mogelijk verloren gegaan. In de regio zijn tientallen kassen gebouwd met overheidsgeld, maar nu is het handelsbedrijf Hidroponía Maya namelijk gestopt. Dat meldt Emilio Alamilla Miss, de vertegenwoordiger van tachtig kassen in deze regio. Volgens Alamilla Miss lijden de telers eronder dat ze moeten vertrouwen op tussenpersonen. Zelf hebben ze niet de juiste contacten om te onderhandelen over het exporteren van hun tomaten en Habanero-paprika's.

Het project is opgezet in 2001 en met behulp van Nederlandse technologieën zijn er verscheidene kassen gebouwd. De eerste tomatenoogst was geen succes, omdat de prijzen dat jaar slecht waren en de producten nergens verkocht konden worden. Die problemen zijn overwonnen: telers zijn goed opgeleid, de sector is gevestigd en ook de export is op gang gekomen.

De producentenvertegenwoordiger verklaarde dat, volgens de autoriteiten in 2001 ongeveer 1,2 miljoen pesos (68.551 euro) werd geïnvesteerd in elke kas, waarvan 70% werd gefundeerd door de overheid en 30% door de landeigenaren. Dat leverde een totale investering van 12 miljoen pesos (685.512 euro) op. Hij verklaarde dat elke kas directe werkgelegenheid biedt aan ongeveer 10 tot 15 landarbeiders en ongeveer 25 tijdens de piek van het seizoen. Dus zijn er met 60 kassen ongeveer 1500 mensen afhankelijk van deze activiteit.

Elke kas produceert elke productieve cyclus tussen de 30 en 35 ton Habanero-paprika's, die in de huidige omstandigheden door intermediaire distributeurs worden gekocht voor 20 pesos per kilo (1,14 euro).

Source: sipse.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven