Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Door PLUS-actie gedupeerde leveranciers kunnen zich aanmelden

Leden van LTO Noord, ZLTO en LLTB, die als leverancier door kortingsacties van supermarktketen PLUS geraakt worden, kunnen zich bij hun organisatie of LTO Nederland melden, zegt Klaas Johan Osinga. Hij werkt namens LTO mee aan de gedragscode eerlijke handelspraktijken, waarover onlangs afspraken zijn gemaakt.
 
"Getroffen leveranciers kunnen anoniem hun klacht kwijt en hun verhaal doen", zegt Osinga. "Wij kunnen dan toetsen of de geëiste kortingen in strijd zijn met de gedragscode." Ook LTO-leden van coöperaties die geraakt worden, kunnen zich volgens hem melden. Dat kan bij de informatiecentra van de eigen organisatie of via het landelijke adres communicatie@lto.nl.

De kortingsactie die PLUS wil opleggen aan haar leveranciers is een goede testcase voor de onlangs afgesproken gedragscode, stelt Osinga. De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) vindt dat ook. Osinga: "Het lijkt op het eenzijdig opzeggen van bestaande contracten en nog wel met terugwerkende kracht. Dat is een overtreding van de gedragscode."
 
De gedragscode, die het eenzijdig veranderen van leveringsvoorwaarden verbiedt, is nog maar net afgesloten. Minister Henk Kamp (EZ) is de verantwoordelijke bewindspersoon voor deze code. De FNLI heeft intussen meerdere Tweede Kamerleden geïnformeerd over de actie van PLUS.

De supermarktketen wil de verloren marge door de prijzenoorlog tussen supermarkten in rekening brengen bij haar leveranciers. Andere supermarkten zouden soortgelijke strategieën volgen.
 

Bron: LTO
Publicatiedatum: