Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Warmtebehandeling CATT kansrijk tegen quarantaine insecten en nematoden

Het tuinbouwbedrijfsleven en Wageningen UR zijn hoopvol dat een warmtebehandeling onder een specifieke luchtsamenstelling een goede methode is bij de bestrijding van quarantaine insecten en nematoden in vers plantmateriaal en producten. Dat bleek tijdens een workshop op 19 september in Wageningen. De ruim 40 deelnemers, grotendeels afkomstig uit het bedrijfsleven en daarnaast Wageningen UR onderzoekers en vertegenwoordigers van het ministerie van EZ, deelden informatie en maakten afspraken over 'hoe verder'.

Quarantaine organismen vormen een cruciaal probleem in de internationale handel. Er zijn weinig effectieve chemische ontsmettingsmiddelen. Bovendien zijn deze niet (verboden) of zeer beperkt beschikbaar. Gebruik ervan leidt soms tot handelsbeperkingen. Een potentieel duurzame alternatieve methode is een fysieke behandelingsmethode; Controlled Atmosphere Temperature Treatment (CATT). Bij deze methode wordt gedurende een korte tijd in een afgesloten ruimte plantmateriaal en/of producten blootgesteld aan een verhoogde temperatuur en met een bepaalde luchtsamenstelling.

Aardbei

Deze unieke methode wordt sinds kort toegepast in basisplantmateriaal van aardbei om de aardbeimijten te bestrijden. Uit verkennend onderzoek in 2012 en 2013 blijkt dat de toepassing van CATT technologie in meerdere gewas-plaag combinaties perspectief biedt. Voor de Nederlandse tuinbouwsector liggen er grote kansen om met de CATT methode een product te kunnen leveren dat vrij is van ongewenste organismen.

CATT

Tijdens de workshop zijn voorbeelden beschreven van gewas-plaag combinaties waar CATT mogelijk goed toepasbaar is. Verder zijn de mogelijkheden besproken om te onderzoeken bij welke stap in de productieketen de behandeling het best inpasbaar is. Vervolgafspraken zullen uitsluitsel geven hoe het onderzoek en de ontwikkeling verder te organiseren valt om CATT naar de praktijk te brengen. De deelnemers waren allemaal zeer enthousiast over de perspectieven. Met CATT dient zich een behandelmethode aan waarbij op een niet-chemische wijze effectief quarantaine insecten en nematoden in plantmateriaal en producten bestreden kunnen worden.


Bron: WageningenUR
Publicatiedatum: