Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Stadslandbouw in Den Haag

Het initiatief van stadslandbouw in Den Haag heeft veel reacties in de tuinbouw teweeg gebracht. Gemeente Den Haag heeft een leegstaand gebouw – De Schilde – ter beschikking gesteld voor voedsel-gerelateerde activiteiten. Wageningen UR Glastuinbouw is erbij betrokken voor begeleiding en voor technische doorrekening van de plannen.

Maar waarom in 's Hemelsnaam tuinbouw in een gebouw als het Westland om de hoek ligt? Stadslandbouw is onzin, en teelt in gebouwen is helemaal weggegooid geld! Waarom steekt Wageningen UR hier zijn tijd in? Omdat dit een uitgelezen kans is voor de tuinbouw om haar relevantie voor de maatschappij te laten zien! Er wordt miljoenen verloren aan verpaupering van kantoorgebouwen en –wijken, obesitas is een epidemie aan het worden, mensen vereenzamen en consumenten weten niets van de herkomst van hun voedsel en benaderen het daardoor als industrieel bulkproduct wat voor 25ct per komkommer in de stunt mag liggen. DAAROM moeten we inzetten op stadslandbouw. Met voedsel kunnen we nieuw elan brengen in verslechterende omstandigheden. Met voedselproductie ter plekke (hoe symbolisch ook) kunnen we de waarde van tuinbouw weer onder de aandacht brengen – en direct mensen een goed gevoel geven. Naast 'Kom in de Kas' en andere prachtige communicatievormen moeten we met behulp van voedsel dichter bij de consument komen, met activiteiten die hun raken.

En de business case van stadslandbouw dan? Die is inderdaad lastig. Op een creatieve manier moeten diensten die nu veelal niet bestaan of die nu in het sociale of medische vangnet zitten, betaald krijgen. Waar enkele professionele stadslandbouwinitiatieven in Nederland er al mee experimenteren, hopen we in De Schilde deze creativiteit bijeen te krijgen. Op dit moment begeleiden we 5 initiatieven met het opstellen van concrete businesscases rond voedsel en gezondheid. Doe met ons mee en geef de tuinbouw een gezicht in de stad!


Bron: WageningenUR
Publicatiedatum: