Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
John van Duijvenbode:

"Ons streven is een moderne markt op locatie Spaanse Polder"

Tholen - De 39 huurders op de Rotterdamse Groothandelsmarkt schrokken zich medio 2011 een hoedje toen het AD kopte dat 'hun' markt te koop was. Al voor dit bericht verscheen, was de Gemeente Rotterdam al in onderhandeling met de huurders om nieuwe huurcontracten aan te bieden. De huurders waren allen verbaasd mede omdat de gemeente dit niet gemeld had aan de huurders. De Vereniging van Groothandelaren, die een slapend bestaan leidde, werd snel nieuw leven ingeblazen.

"Uiteindelijk bleek dat de Gemeente de grond wilde verkopen aan beleggers / investeringsmaatschappijen met als onderpand de contracten van de huurders. Wel is als voorwaarde gesteld dat er een nieuwe groothandelsmarkt op de locatie terugkomt, maar het was natuurlijk van de zotte dat er geen overleg met ons als huurders was gepleegd", zegt John van Duijvenbode van Juniorfruit en secretaris van de stichting.


Links: Spaanse Polder; rechts John van Juniorfruit met collega's

De gemeente Rotterdam kwam eind 2010 / begin 2011 al met nieuwe huurcontracten op de proppen, waarbij een fikse prijsverhoging was doorgevoerd. "We hebben een verouderde markt, dus die huurverhoging was niet reƫel. De markt is verouderd en hard aan vernieuwing toe. Wij als huurders kregen de stellige indruk dat de gemeente jarenlang goed aan ons verdiend heeft en nu er investeringen gedaan moesten worden als gevolg van achterstallig onderhoud, dat ze van ons af wilden", vervolgt John.

Vastestrate
Inmiddels heeft de gemeente het beheer uit handen gegeven aan Vastestate Vastgoedmanagement en zijn de nieuwe contracten getekend. "Momenteel wordt de markt ook beter beheerd en is het een stuk schoner. Het is een wisselwerking, waarbij ook de huurders hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Sinds Vastesta het beheer van de groothandelsmarkt heeft, is de communicatie en het onderhoud een stuk verbeterd", zegt John.

De groothandelsmarkt Spaanse Polder is echter nog altijd niet in de verkoop. "Wij hadden als huurders graag de markt willen kopen, maar die gelegenheid hebben we niet gekregen. Je zit namelijk ook met de infrastructuur, die onderhouden moet worden. Wel heerst er nu onzekerheid over de toekomst. De gemeente heeft ons echter gegarandeerd dat er een groothandelsmarkt zal blijven bestaan in Rotterdam. Ons streven is dan ook dat de Rotterdamse groothandelsmarkt 'Spaanse Polder' behouden blijft, maar wel in een modern jasje, waarbij we in een overdekte hal onze spullen jaarrond kunnen presenteren en waarbij aan alle normen voldaan kan worden. Interesse voor de magazijnen is er genoeg, want er staan zesendertig mensen op de wachtlijst. Onze centrale locatie, dicht bij de haven is uniek. We hebben al een breed aanbod van AGF, vlees, bloemen en levensmiddelen en staan graag open voor aanvullingen op het assortiment. De vereniging is van mening dat er nog wel een goede toekomst is voor groothandelaren in Rotterdam."