LTO Noord in het geweer tegen hoge legeskosten Flevolandse telers

"Duurzaam werkende telers afgestraft door hoge legeskosten voor WKO"

Glastuinders die met behulp van nieuwe technieken willen besparen op hun fossiele energieverbruik, worden hiervoor afgestraft met tienduizenden euro's aan legeskosten. Het overkomt een viertal ondernemers in Luttelgeest (Flevoland), die hebben geïnvesteerd in een installatie voor warmte-koude-opslag (WKO).

Ze worden geconfronteerd met dwangbevelen en beslaglegging. LTO Noord en LTO Glaskracht komen hiertegen in het geweer: ze dringen er in een brief aan het provinciaal bestuur op aan de verordening in kwestie aan te passen en de extreem hoge legeskosten te verlagen.

Het draait allemaal om een WKO-vergunning, die de glastuinders aanvroegen voor vijf bedrijven. De provincie juichte het initiatief en de samenwerking tussen de tuinders toe. De vergunning voor boring en bouw van de installaties werd verleend, maar ging wel vergezeld van een rekening van maar liefst € 65.430,- oftewel € 13.086,- per bedrijf.

De tuinders accepteerden dat niet, maar haalden slechts deels hun gelijk: de kosten van de MER-rapportage werden niet vijf, maar één keer in rekening gebracht. Maar dan nog werd elke individuele ondernemer belast met € 9.594,- aan legeskosten (totaal € 47.970,-).

"Flevoland wil een duurzame provincie zijn, maar met de hoogte van de leges werpen ze voor ondernemers een drempel op om te investeren in duurzaamheid", aldus provinciaal voorzitter Arnold Michielsen van LTO Noord. Duurzaamheid in de praktijk wordt zo niet gestimuleerd maar juist afgeremd, vindt hij.

Bij een WKO wordt grondwater benut om kassen 's zomers te koelen en in de winter te verwarmen. Het onttrokken water gaat terug de bodem in en de warmtebalans van de bodem blijft op jaarbasis gelijk. In andere provincies wordt deze techniek ook toegepast, maar daar liggen de kosten voor WKO-vergunningen aanmerkelijk lager.

In de brief pleiten LTO Noord Flevoland en LTO Glaskracht voor een substantiële verlaging van de leges. "In andere provincies worden veel lagere tarieven voor WKO-vergunningen gerekend", weet Michielsen. "Het blijft onduidelijk waarom in Flevoland veel hogere bedragen hiervoor in rekening worden gebracht."


Bron: LTO Noord


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven