bouw fabriek Born afgerond

Ekompany Agro start productie gecoate meststoffen

Tholen - Meer dan 2,5 jaar ontwikkelen, innoveren en bouwen maar het is zover: de nieuwe fabriek van Ekompany Agro is gestart met productie. Het nieuwe bedrijf is een producent van meststoffen met een coating die bemesting efficiƫnter en milieuvriendelijker kan maken. "Jaarlijks worden er meer dan honderd miljoen tonnen aan conventionele meststoffen gestrooid. Daarvan wordt grosso modo de helft uitgespoeld. Slecht voor het milieu, maar ook voor de portemonnee en de gezonde plantengroei", vertelt CEO Eric van Kaathoven. Daarom is het bedrijf aan de slag gegaan met gecoate meststoffen. Dankzij de coating komen de Ekote meststoffen geleidelijk vrij in de bodem en volgens Ekompany kan dat een meststofbesparing van minstens 30% opleveren.

De voedingsstoffen zijn ingekapseld als korrels in een organische polymeercoating. De korrel trekt water aan en dankzij osmose komt de voeding in een periode van 3 tot 18 maanden geleidelijk vrij in de grond. Dat betekent dat er maar een keer per seizoen bemest hoeft te worden en dat scheelt in de kosten. De coating breekt later af en is niet schadelijk voor het milieu.


De eerste productie wordt beoordeeld door directie, aandeelhouders en machinebouw expert. V.l.n.r: Eric van Kaathoven, Ekompany, Jeffrey Lutje Spelberg, Nedermaas High Tech Ventures, Maurice Wijts LIOF en Rinus van Praag, SOTEC

Proeven
De afgelopen jaren hebben er verspreid over Europa diverse proeven plaatsgevonden met de Ekote-meststoffen. In Nederland zijn er onder andere proeven met aardbeien, witte en rode kool, bloemkool, broccoli, prei, maar ook hardfruit, frambozen, suikerbiet en mais succesvol afgerond. "We werken vanuit de lokale bemestingspraktijk: we kijken wat het optimale advies is en we vertalen dat naar een meststof met een bepaald gecontroleerd afgiftepatroon", vertelt Mira Konstantinova, Marketing manager Ekompany. "Per gewas is er een formule opgesteld, afhankelijk van de specifieke gewasbehoeftes, bodemsamenstelling en het klimaat. Door proeven bij onafhankelijke teststations uit te zetten en deze te analyseren kunnen we de samenstelling optimaliseren. Op basis van bodemanalyses kunnen we daarnaast nog een specifiek doseeradvies aan telers geven."

De proeven worden niet alleen op wortelveiligheid, plant gezondheid en opbrengst in kilo's beoordeeld, maar ook op gewasspecifieke criteria zoals klasse 1 kwaliteit, suikergehalte en rijp-klaar productie. "De eerste resultaten laten zien dat met optimale voeding gewassen eerder oogstklaar kunnen zijn en dat de opbrengst van klasse 1 hoger uit kan vallen. Daar dragen we aan bij met de meststoffen."

De fabriek wordt de grootste productiefaciliteit van gecoate minerale meststoffen in West Europa. "Het unieke productieproces is milieuvriendelijk en efficiƫnt waardoor we gecoate meststoffen prijstechnisch geschikt voor breed gebruik kunnen maken," vertelt CEO Eric van Kaathoven.

Voor meer informatie:
Ekompany Agro B.V.
Verloren van Themaatweg 2A
6121 RG Born, The Netherlands
T +31 (0) 46 727 1004
M +31 (0) 6 2116 1110
E info@ekompany.eu
I www.ekompany.euPublicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven