Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tijdens de Week van de Belgische keuken 2013

Franse topkoks zoeken mee naar de Ster van de Belgische keuken

De Franse topkoks Ghislaine Arabian en Marc Haeberlin zetelen mee in de jury van de allereerste 'Ster van de Belgische keuken' die op 16 en 17 september zal doorgaan tijdens Horeca Life in Brussel. Frankrijk is voor 2013 het gastland. Ghislaine Arabian was de eerste vrouwelijke chef in Frankrijk die tussen 1992 en 1998 twee Michelinsterren behaalde. Marc Haeberlin is de chef van Auberge de L'ill in Illhausern (Elzas).

De Ster van de Belgische keuken is een provinciale-nationale kookwedstrijd, onder auspiciën van Pierre Wynants (de nestor van Comme chez Soi), Frank Fol (Voorzitter van De Meesterkoks van België), Christoph Hardiquest (Restaurant Bon Bon) en met steun van hare Koninklijke Hoogheid Prinses Alexander van België. De wedstrijd wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd en dit in samenwerking met de Meesterkoks van België. Voor deze wedstrijd vaardigt elke Belgische provincie zijn topkok uit.

Koken met Belgische producten
De opdracht is een gerecht te bereiden met uitsluitend Belgische producten gelinkt met een Belgisch bier. De thema's zijn dit jaar witloof en Belgische chocolade, voor een niet alleen Belgisch maar bovendien ook streekgebonden gerecht, en een chocoladegarnituur voor bij de koffie. Tijdens de finale zal worden gekookt met Ommegang Bier. Niet alleen Belgische topmerken als Eddy Merckx Cycles, Val Saint Lambert, AG Insurance, Bru, Belcolade en Brouwerij Haacht zetten zich mee achter dit initiatief. We kunnen ook rekenen op de steun van het Brussels Hoofdstedelijk gewest, Mabru - vroegmarkt, de Stad Brussel, BWM, Omega Watches, Le Nouveau Chef en Unilever. Belangrijk om weten is dat de deelnemende chefs zich engageren om hun creatie gedurende 3 maanden op hun restaurantkaart te plaatsen zodat iedereen het witloofgerechtje bij hen kan komen proeven.

Superjury
De jury bestaat uit de crème van de Belgische kokswereld met onder meer Peter Goossens, Geert Van Hecke, Viki Geunes, Filip Claeys, Frank Fol, Lionel Rigolet, Yves Mattagne, Sang Hoon Degeimbre, Christophe Hardiquest en Pascale Devalkeneer. Pierre Wynants is juryvoorzitter. Zij hebben 8 kandidaten geselecteerd die op 16 en 17 september tegen elkaar zullen koken.

Culinaire Daviscup
De wedstrijd wordt opgevat net als een Daviscup. Vier chefs gaan door in de halve finale, twee strijden tot slot in de finale. De winnaar krijgt naast diverse andere prijzen een wisselbeker van Val-Saint Lambert en wordt de Ster van de Belgische keuken.

De kandidaten
Dit zijn de 8 chefs die aan de kwart finales zullen deelnemen:
• Provincie Limburg - Chef: Jurgen Nijs (Coach: Jacques Colemont)
• Provincie Vlaams-Brabant - Chef: Roland Van Koeckhoven (Coach: Felix Alen)
• Provincie Luxemburg - Chef: Michaël Mayerus (Coach René Mathieu)
• Provincie Waals-Brabant - Chef: Bertrand Noel (Coach: Olivier Wilbers)
• Provincie Namen - Chef: Grégory Gillain (Coach: Eric Martin)
• Provincie Luik - Chef: Thibaut Laffut (Coach: Nathalie Tihon)
• Provincie Henegouwen - Chef: Valery Calcoen (Coach: Stéphane Grulois)
• Brussel - Chef: Maxime Colin (Coach: Alain Bianchin)
De wedstrijd zelf is life te bekijken op Horeca Life (Heizel Brussel) op 16 en 17 september.
Kwart-Finales starten om 9h50 op maandag 16 september:
• Provincie Namen tegen Provincie Luxemburg
• Provincie Henegouwen tegen Provincie Waals-Brabant
• Provincie Limburg tegen Provincie Vlaams-Brabant
• Provincie Luik tegen Brussel

De Week van de Belgische keuken 2013

De Ster van de Belgische keuken is een onderdeel van de allereerste Week van de Belgische keuken, een organisatie van de Meesterkoks van België. Tijdens de Week organiseren de Meesterkoks ook 100% Lunch, een actie waarbij consumenten van 16 september tot en met 13 oktober tegen voordeeltarief kunnen lunchen bij een Meesterkok.
Publicatiedatum: