Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hightech augurkenoogst

In Duitslands grootste augurkenteeltgebieden, Bayern, Brandenburg en Nordrhein-Westfalen, is het oogsten van augurken handwerk dat veel kracht kost. Men maakt hier gebruik van zogenaamde 'Gurkenflieger', oogstmachines die getrokken worden door tractoren en langzaam over de akkers rijden, terwijl seizoenskrachten er op hun buik op liggen en augurken verzamelen. Dit is echter vermoeiend en duur. Een volautomatische oogstmachine waarbij bijna geen personeel nodig is, zou uitkomst kunnen bieden. Het prototype van een dergelijke machine wordt momenteel voor het eerst ingezet in het Brandenburgse Spreewald. De machine heeft alleen de bestuurder en twee hulpen nodig, die de augurken scheiden van grondkluiten en stenen. Dit terwijl op een Gurkenflieger 24 seizoenskrachten de groenten verzamelen.
 
De vuurrode hightech machine uit het Spreewald is geen geheel nieuwe uitvinding. "We hebben in vier jaar tijd een automatische tomatenoogstmachine omgebouwd", zegt Heinz-Peter Frehn, eigenaar van een agrarisch bedrijf in Golßen. Frehn wil met de automatische oogstmachine het merk 'Spreewälder Gurken' ook in de toekomst concurrerend houden. Maar hoewel de machine het technisch gezien goed doet, is het gebruik ervan echter nog lang niet rendabel, aangezien hij de planten bij het oogsten uit de grond trekt. Een Gurkenflieger rijdt daarentegen tot wel 30 keer over de akkers om augurken te oogsten. Daarom kan er nog niet gesproken worden van een revolutie op de augurkenakkers. "Zolang deze machine slechts één derde van het aantal augurken oogst dat de Gurkenflieger kan oogsten, kan ze niet op grote schaal ingezet worden", aldus Frehn.
 
Frehn ziet echter wel toekomst in de machine. "De maaidorser was ook niet direct rendabel. We hebben daarom nieuwe augurkenrassen nodig, die allemaal op hetzelfde moment geoogst kunnen worden", zegt de teler. Daarom wil hij zijn hightech-project voortzetten.
 
 
Publicatiedatum: