Weinig problemen met perchloraat in groenten en fruit

Hannover - Het Bureau voor Consumentenbescherming en Levensmiddelveiligheid van de Duitse deelstaat Niedersachsen onderzocht in juni en juli 149 groente- en fruitmonsters op de aanwezigheid van perchloraat. Daarbij stelde men bij slechts twee monsters van kropsla een duidelijk verhoogd perchloraatgehalte vast, zo meldt de Duitse website Proplanta.de.
 
Perchloraten worden industrieel onder andere ingezet als brandstof voor raketten en vuurwerk. Ze komen echter ook natuurlijk voor, bijvoorbeeld in natriumnitraat dat vaak gebruikt wordt als bestanddeel van bemestingsmiddelen. Het gebruik in bemestingsmiddelen geldt ook als de waarschijnlijkste oorzaak voor de aanwezigheid van perchloraatresten in groenten en fruit.
 
In het levensmiddel- en veterinairinstituut Oldenburg (LVI) werden onder meer aardbeien, kersen, sla, asperges, tomaten en kruiden onderzocht op de aanwezigheid van perchloraat. Bij in totaal 43 monsters (29%) kon perchloraat aangetoond worden. De hoogste perchloraatwaarden (4,56 mg/kg en 3,02 mg/kg) werden gemeten in twee monsters van kropsla uit conventionele teelt. Alleen deze twee monsters overschreden de maximaal toegestane hoeveelheid perchloraat.
 
De opname van grote hoeveelheden perchloraat kan de jodiumopname in de schildklier be├»nvloeden en daarmee de productie van schildklierhormonen remmen. Dit effect is echter omkeerbaar, zo deelde het Duits Instituut voor Risicobeoordeling (BfR) mee.
 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven