Bodem vol in beeld op Biologische Velddag

Groenbemesters, bodemverbeteraars, demonstraties met diverse woelpoten, Niet Kerende Grondbewerking(NKG) en een bedrijvenmarkt. Er was veel te zien en te horen voor de bezoekers van de Biologische Velddag op de Broekemahoeve van PPO-AGV in Lelystad. Ongeveer 400 biologische en niet-biologische akkerbouwers, studenten van de Warmonderhof en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven beleefden op 5 september een informatieve middag, letterlijk in 't veld.

Dit jaar was de Biologische Velddag voor het eerst in de oogstperiode, maar het doel is onveranderd: het laten zien, voelen, proeven en ruiken aan 'noviteiten' en aan duurzame praktijk en onderzoeksresultaten in het veld.

Op de Velddag zijn resultaten gepresenteerd van teeltmethodes tegen Phytophthora, milieuschade en effectiviteit van kopergebruik, behandeling tegen wortelvlieg, testindicator voor zwarte vlekken in peen, biodiversiteit, groenbemesting (zoals Altic) & (onder) bewerking, grondverbeteraars en grondbewerking.

Demonstraties

Akkerbouwer Jaco Rodenburg demonstreerde het 3D stuur-oog CAM-PILOT. Dit unieke stuursysteem is niet GPS-gestuurd, maar op basis van het gewas, dat de 3D-camera herkent. Ook in een stoppelveld bleek het systeem goed te werken.

De 'Twinsprite' rijenbrander, met 4 elementen, die apart zijn aan te sturen, kan zowel op de rug als tussen de ruggen op verschillende manieren branden, wat energiebesparing kan opleveren.

Ook de Rodweeder, een simpele machine die wortelonkruiden naar boven werkt, werd gedemonstreerd. En er waren machinedemonstraties van verschillende woelpoten en NKG zaaitechniek.

Rondleiding

Voor de rondleiding langs de proefvelden was veel belangstelling. Midden tussen de proefvelden op een klein marktplein, omgeven door wanden van kuubskisten, presenteerden diverse bedrijven zich. Er was onder andere een 'Mestcafé' waar akkerbouwers en veehouders vraag en aanbod van mest konden uitwisselen. Het aanbod bleek de vraag flink te overtreffen.

Aan het einde van de middag toasten de bezoekers op het 25-jarig bestaan van Stichting SBLF/Centrum Biologische Landbouw.

Ook dit jaar bleek de Biologische Velddag een ontmoetingsplek voor (biologische) akkerbouwers en bedrijfsleven en een kennisplek voor noviteiten in de bedrijfsvoering die niet alleen voor de biologische sector te gebruiken zijn.


Bron: WageningenUR

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven