Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Peter Fes, StC International:

"Ik ben ervan overtuigd dat er vraag zal blijven naar het gezonde voedsel dat wij produceren"

Tholen - Het Hollandse kasgroentenseizoen bij StC International komt weer op gang. Met name voor de komkommers is de start prijstechnisch niet al te best geweest, merkt Peter Fes, verantwoordelijk voor de inkoop, op in het aprilnummer van vakblad Primeur. "De volumes zijn vergelijkbaar met vorig jaar, alleen liggen de prijzen tot op heden slechts op de helft van het niveau van vorig jaar."

Op het moment van het gesprek is het seizoen nog maar net begonnen en dus houdt Peter hoop op een goed vervolg. "Vorig jaar zag je dat de prijs vanaf week 15 in elkaar stortte. Als die daling nu niet inzet, kan dat een hoop goedmaken. Er is niet al te veel uitbreiding geweest in de komkommerteelt en de plantdata zijn wat meer gespreid. Ik hoop dat hierdoor de pieken en dalen een beetje uit blijven. De eerste komkommertelers hebben nu (10 april) hun teeltwisseling al. Hopelijk leidt dat tot een meer constante aanvoer. Voor deze tijd van het jaar liggen de prijzen net op een te laag niveau voor het mooie, maar als we dit tot de zomer kunnen doortrekken, dan kun je nog een redelijk goed komkommerjaar krijgen."

Direct zaken met de bron
"De aanvoer van paprika's is net gestart, dus daar valt nog niet zoveel over te zeggen, al liggen de eerste prijzen op een goed niveau, net als de aubergines. Bij de tomaten merken we nu dat de aanvoer licht toeneemt en de prijzen zakken, al vond ik die bij de start van het seizoen nog niet helemaal tegenvallen. Vanaf week 16 starten we ook met de eerste mini-komkommers," vertelt Peter. StC staat voor Source To Consumer, ofwel direct zaken doen met de bron. Zo werkt het samen met kwekerij RedKes, goed voor ruim 7 hectare grove trostomaten en via coöperatie Oxin Growers ook met Arthur van Geest, die op ruim 8 hectare komkommers teelt. Daarnaast koopt het Honselersdijkse bedrijf bij tal van producenten en coöperaties bij.

"Onze afzet is grotendeels gericht op Oost-Europa, Frankrijk en de Scandinavische markt. Verder hebben we in mindere mate Britse klanten en lopen er een aantal lijntjes naar Duitse retailers. Met onze groenten bedienen we naast de retail alle facetten van de handel, alleen zijn we op de Duitse daghandel minder actief," vertelt Peter.

Kasgroenten vormen de hoofdmoot van het assortiment bij StC. Zo is het bedrijf in de winter een behoorlijke speler in de import van Marokkaanse tomaten. "Voorafgaand aan het seizoen leek die aanvoer beperkt te blijven, maar de volumes zijn toch vrij snel omhoog gegaan en het is uiteindelijk helemaal geen slecht seizoen geweest. Wel is het belangrijk dat je vaste leveranciers hebt. In combinatie met sterke merken kun je dan wat opbouwen."

Poolse paprika's interessant als Hollandse prijzen skyhigh gaan
StC heeft een vaste lijn met een Poolse paprikateler. Het seizoen van de Poolse groene paprika's start traditiegetrouw medio juni met de eerste groene paprika's, ruim een maand later volgen de gele en rode paprika's. "We verkopen de Poolse paprika's door heel Europa, voornamelijk buiten Nederland. Maar deze handel wordt pas interessant als de prijzen van de Hollandse paprika's op een hoger niveau liggen. Dan kun je ze heel goed verkopen in de daghandel, maar er moet wel een prijsverschil zitten tussen de Hollandse en Poolse paprika's."

Ook zogeheten specialties gaat StC niet uit de weg, al zit daar volgens Peter wel een risico aan. "Als er van bepaalde producten een hectare teveel staat, kan dat de prijs al compleet de andere kant laten omslaan. Vorig jaar zagen we dat onder meer in het kleine tomatensegment. Na enkele goede jaren was die afzet vorig jaar echt dramatisch slecht, ook in het Spaanse en Marokkaanse seizoen lagen die prijzen onder niveau. Ik verwacht dat dit voor het komende winterseizoen wel zijn weerslag zal hebben op het areaal."


Peter Fes (rechts) met komkommerteler Arthur van Geest

De gewenste verpakking vanuit de retail is aan veranderingen onderhevig. Zo maakte dit jaar Jumbo bekend de losse rode paprika's en komkommers uit Nederland alleen onverpakt aan te bieden. "Ook Frankrijk wil geen folie om de komkommer meer. Aan de andere kant zie je dat AH hier weer deels op terug is gekomen, omdat het ook veel effect had op het uitvalpercentage. De vraag is dan wat er meer weegt, minder plastic en meer uitval of toch dat plasticje om de komkommers heen," vertelt Peter.

Ondanks dat er vanuit de politiek de laatste tijd niet altijd lovend over de Hollandse glastuinbouwsector wordt gesproken, ziet de handelaar de toekomst voor de kasgroentensector met vertrouwen tegemoet. "Er worden soms dingen geroepen, dat je jezelf afvraagt of mensen zich niet eerst even kunnen verdiepen in een onderwerp. De bevolking groeit alleen maar en daar hebben wij met onze hoogwaardige teelten een oplossing voor. Ik ben ervan overtuigd dat er vraag zal blijven naar het gezonde voedsel dat wij produceren."

Dit artikel verscheen eerder in editie 4, 38e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.

Voor meer informatie:
STC International
Tel: 00310174752950
www.stcint.eu
[email protected]