Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
no-budgetkas

Gemeente geeft lege kas in bruikleen

De gemeente Dordrecht heeft een leegstaande kas kosteloos in bruikleen gegeven aan een groep geïnteresseerden. In de No-Budgetkas wordt inmiddels hard gewerkt. Wat is de bedoeling?

Er wordt op zoveel mogelijk biologische wijze groenten en fruit geteeld. De permacultuur-achtergrond van deelnemer Hans en werkzaamheden van deelnemer Jaqueline in een zadenwinkel helpen daarbij. Paul is meer de man van de technische klussen. Naast hen werken er nog enkele vrijwilligers mee. Bij de start, eind januari 2013, hebben ze omwonenden goed geïnformeerd over de eerzame bedoelingen.

Er is geen gas, water of elektra. Wel een kleine generator voor de wat zwaardere klussen. Een composthoop gaat voor de mest zorgen. Onderdeel van de kringloop. De kas heeft een groot dakoppervlak zodat er veel regenwater kan worden opgevangen. Dat gaat in grote tonnen en komt via een irrigatiesysteem bij de planten.

"Prachtig om van niets iets te maken. In deze maatschappij van overvloed is van alles gratis te vinden of te krijgen. Wat een ander niet meer nodig heeft, komt van pas in de kas. Hans ziet voor geld geen toekomst meer. Kijk maar eens naar de stuntelende banken. Zo wordt zelfvoorziening steeds belangrijker. Haal de productie naar je toe", zo blogt Stichting De Vliegende Hollander over het project. "Transition Towns, cityfarming, kleinschalig en duurzaam. De primaire gedachte is wat kun je zelf doen. Je hebt het, ook letterlijk, in eigen hand. Daar staan ze: De bakken met sla, snijbiet, koolrabi, raapstelen enz. Bedden met opmerkelijke aardappelrassen. Waar gaat het heen? Naar de vrijwilligers, een kleine kring bekenden en in de toekomst naar de voedselbank.

Het gevoel van weggeven is van groter waarde dan er geld mee verdienen. En wat is er heerlijker dan thuis je eigen gekweekte groenten te eten. Ze zijn enthousiast en vinden het zelf een uniek project in Nederland."

Toekomst
In de toekomst kunnen er cursussen gegeven worden. Scholieren kunnen er stage lopen. Oh?! Groeien aardappels niet aan bomen! Het is nog in ontwikkeling.

Je kunt het allemaal zelf komen zien op maandag- of donderdagmiddag tussen 13.00 en 17.00 uur.

Of meewerken. Bel dan Hans Kok 06-45054865. De No-budgetkas, Oudendijk 162a te Dordrecht. `nobudgetkasdordrecht.blogspot.nl'.

Bron: Stichting De Vliegende Hollander via www.dordrecht.net

De Dordtse Stichting 'De Vliegende Hollander' bestaat al sinds 18 november 1983 en heeft als motto: "Mens-, dier- en natuurvriendelijk leven", en wil, de laatste jaren onder leiding van redacteur Stefan van den Hout, voorlichting geven, die leidt tot een bewustere keuze bij het inkopen van producten en diensten.

Publicatiedatum: