Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
water tot 90 graden verwarmd

Zonnesysteem maakt gebruik van fresnellenzen om kas te verwarmen

Het Amerikaanse Sika Energy maakt gebruik van een systeem met speciale lenzen om kassen te verwarmen. Deze fresnellenzen verwarmen het water in een buis, waarna het naar een reservoir wordt getransporteerd. Zo kan het systeem maar liefst 90% van de benodigde warmte voor zijn rekening nemen. 



"Dit systeem verwarmt het water tot wel 90 graden Celsius," zegt Cees Kattenberg van Sika Energy. "Dankzij de vernieuwde fresnellenzen kunnen we het water veel effectiever verhitten. Ze werken feitelijk precies hetzelfde als een vergrootglas: het concentreert de hitte op één punt." De lenzen draaien met de zon mee en de pijpen waarin het water zit bewegen ook mee met de positie van de zon aan de hemel. Volgens Kattenberg zijn hier veel proeven mee gedaan en hebben ze nu de kans om dit uit te voeren.




"We werken aan een project met een goot van meer dan 100 meter lang, voorzien van negen lenzen." Dit eerste commerciële project wordt geïnstalleerd in een plantenkwekerij. Vervolgproeven omvatten lenzen die tweemaal zo groot zijn en het water zelfs tot 180 graden kunnen verwarmen.


Cees Kattenberg 

Kattenberg is zeer te spreken over het kostenefficiënte karakter van het systeem, en merkt op dat de kosten voor het opzetten ervan een fractie zijn van die van andere zonne-energiesystemen. "De lagere investering in combinatie met een grote energiewinst is wat het systeem zo aantrekkelijk maakt. Het werkt overal waar er zonneschijn is, zelfs als het koud is buiten. Zolang de zon schijnt, hebben we energie."


Meer informatie:
Sika Energy USA
Cees Kattenberg
Dutch American Greenhouse Builders LLC
4653 North County Road 45
Owatonna, MN 55060, VS
dutcham@dutch-am.com
http://www.sika-energy.com/gb/index.html

 
Publicatiedatum: