Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
fotoreportage en verslag:

Kom in de Kas trekt meer bezoekers

Tholen - Stralende zon en meer bezoekers dan vorig jaar, zo kan Kom in de Kas 2013 samengevat worden. De 36e editie vond plaats in 23 regio's en trok 205.000 belangstellenden. Bekijk hier de foto's en lees meer over de biologische tomatenkwekerij Arkse, de paprika's van Frank de Koning, de courgettes van Remi van Geest en de spruiten van Bouwe Piek.

Rechts: Kom in de Kas voor alle leeftijden!
"Met de regering is soms moeilijk samen te werken. Partijen als Groen Links en de dierenpartij moeten niet te veel invloed krijgen. Spruiten kunnen namelijk absoluut niet geteeld worden zonder gebruik te maken van beschermingsmiddelen. Anders gaat de oogst verloren of krijg je wanproducten. Ons bedrijf telt 60 ha en de spruiten bevatten 2 x zoveel vitamine C. De spruiten staan op nummer 2 in de lijst van gezonde producten. Op de website spruitjesjanatuurlijk.nl staan heerlijke recepten, " besluit Hans zijn gloedvolle betoog. Je zou er gewoon zin in krijgen.





In IJsselmuiden werd Kom in de Kas op een wel heel bijzondere manier geopend! Benieuwd naar meer? Bekijk hier een film over Kom in de Kas IJsselmuiden.


Arkse

Bij Arkse, tomatenberdrijf in Tinte, spreken we met Hans Zwinkels, de ceremoniemeester van Kom in de kas: "Arkse doet voor de 4e keer mee met het festijn. We willen vooral het product laten zien en proeven en zijn hier best trots op. Nu kunnen de mensen zelf zien en ondervinden hoe biologisch en duurzaam er hier tomaten worden geteeld. Speciale attracties zijn de uitkijktoren en het stokken vangen voor de kinderen. Ook zorgt het Wellantcollege uit Brielle samen met de Anna Hoeve voor heerlijke hapjes en 3 soorten soepen, natuurlijk allemaal bereid met tomaten. Er is zelfs een klein museum opgezet, waar oude machines en materiaal uit vroeger tijden staat opgesteld. Ook voor de catering wordt gezorgd, zodat de mensen tussen de middag niet naar huis hoeven.
"Elk jaar," geeft Hans aan, "weten we weer voor iets nieuws te zorgen. Zo is nu ook de scherminstallatie Luiten aanwezig en zijn er filmpjes te zien over o.a. de afvalverwerking."



De firma Arkse heeft 10 mensen in vaste dienst en 25 losse arbeidskrachten, die in het topseizoen meewerken. Ook wordt er wel een beroep op scholieren gedaan.
Hans laat weten dat ze voor de afzet samenwerken met de Greenery. "De overheid vermoeit ons met veel te veel regeltjes en de concurrentie uit Polen, Duitsland en Rusland is groot. We blijven echter biologisch telen. Het bedrijf telt 7,5 hectare en het hoofdras is Merlice. Ook werken we met het testras Climstar. De koude periode was best lastig door gebrek aan licht en zon. Hierdoor waren de stookkosten hoog."
"Volgend jaar doen we waarschijnlijk niet mee, want er wordt hier in regio telkens gewisseld. Voor een goed seizoen is het te hopen dat de prijs hoog blijft, " besluit Hans hoopvol.


Bladgewassen bij Firma Kooijman en zn uit Ridderkerk. De kwekerij Den Ouden Paprika liet diverse gewasbeschermingsmiddelen zien.


Courgettes

Teler Remi van Geest uit Tinte doet voor de 4e keer mee met Kom in de kas: "Het promoten van het product staat hierbij centraal. De bedoeling is dat de mensen de smaak krijgen te pakken en meer courgettes gaan eten. Daarom kunnen ze echte courgettesoep eten en genieten van allerlei recepten met courgettes. We verbouwen de rassen Bengal en Parador en werken met 10 a 15 mensen. Valstar en tuinderij Vers zorgen voor de afzet. De samenwerking met de overheid is niet zo optimaal. Ze zien hier liever allerlei recreatieve voorzieningen. Toch gaan we door met onze biologische producten. Hoe minder beschermingsmiddelen, hoe beter. De concurrentie uit Spanje en Marokko is groot."

Remi benadrukt dat hij volgend jaar best weer mee wil doen als ze het vragen. De koude periode verhoogde de stookkosten en de courgettes beslaan een areaal van 3,6 hectare. Remi: "Bijzonder bij de courgette is de bestuiving. De bloem bloeit maar een ochtend en dan moeten de bijen er wel zijn. En onmisbaar is dat er zowel manlijke als vrouwelijke bloemen zijn. Als dat allemaal goed verloopt, heb je de meeste kans op veel en mooie producten."



Frank de Koning

Frank de Koning teelt al 23 jaar paprika's en doet voor de 6e keer mee met Kom in de kas. 'Ik heb 3 kassen en elke jaar pakken we weer een andere. De consumenten kunnen nu zien hoe onze producten tot stand komen. Ze krijgen zo in de gaten dat niet alles vanzelfsprekend gaat. We willen hen een leuke dag bezorgen en hen duidelijkheid en begrip bijbrengen. Ze behoren toch te weten waar al hun voedsel vandaan komt. De kennismaking met elkaar geeft ook een stuk binding. We proberen het zo leuk mogelijk in te richten met een springkussen voor de kinderen en de verkoop van vanzelfsprekend allerlei soorten paprika's, die op een aansprekende wijze verpakt zijn. Ook de producten uit de andere kassen worden zo aangeboden: trostomaten, cherrytomaten, punttomaatjes, aubergines en wilde tomaatjes. Er is ook een demo van aardwarmtegas, want de 4 polders worden hier in 2015 op aangesloten.

Wat betreft 'Kom in de kas' is alles centraal geregeld door een commissie. Veelal komen we toch weer met dezelfde dingen, maar dat geeft niet, want er komen elk jaar weer andere mensen, volgens Frank. "Er werken in ons bedrijf 25 mensen, waarvan de meesten al 15 jaar in dienst zijn. In de seizoen drukte komen er nog eens 25 bij, waarvan een tiental Polen. Voor de afzet maken we gebruik van Nautilas en Eosta, die voor ons alles biologisch vermarkten. Biologisch telen is voor ons een must geworden. Toch is het ondernemersklimaat hier lastig. De plaatselijke overheid werkt niet zo goed mee als het om bouwen en areaaluitbreiding gaat. Ten aanzien van Europa is er behoefte aan duidelijke regelgeving. Ten aanzien van Spanje en Italiƫ bijvoorbeeld worden veel minder zware eisen gesteld dan aan ons."

Op de vraag of hij volgend jaar weer mee doet, antwoordt Frank: "Elk jaar is er een ander gebied aan de beurt. De commissie kiest altijd bedrijven uit, die dicht bij elkaar liggen." Frank de Koning heeft een areaal van 8,5 ha en die hebben door het koude weer meer stookkosten gekost dan andere jaren. In de kassen wordt met een transportkar gewerkt. Die rijden op buizen, die tevens dienen om de kassen te verwarmen. Ook wordt er voor de paprika's grondverwarming gebruikt.



Ook in het Westland werd Kom in de Kas gevierd. Boven: Prominent-telers Green2Grow. (Foto's: Karin Heupink, www.Westlanders.nu), onder de kleurrijke stand van Enza Zaden bij tomatenkwekerij van Heijningen

Bekijk hier de fotoreportage van Kom in de Kas 2013, met onder andere foto's van HollandKruiden, Fa.G.H. Kooijman en Zn en kwekerij Den Ouden Paprika.

Zelf ook leuke foto's gemaakt? Stuur een mailtje en we voegen ze toe!