Dé website voor de Nederlandse groententeeltMededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende tuinders

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Fer Aerts: “klanten vragen steeds meer naar keurmerk”

Eerste shiitaketeler Fair Produce gecertificeerd

Tholen - Als eerste van de tien shiitake-telers in Nederland heeft Ekoshii-take het Fair Produce keurmerk behaald. Binnen het bedrijf is nauwelijks iets veranderd, maar volgens Fer Aerts vertegenwoordigt het keurmerk wel degelijk een meerwaarde. “Wij wilden een manier om ons positief te onderscheiden. En klanten vragen ernaar.”

“Binnen het bedrijf was het eigenlijk al goed”, vertelt Fer Aerts van Ekoshii-take, shiitaketeler in Overloon, over de behaling van het Fair Produce keurmerk. “Maar de champignonteelt staat er momenteel zo slecht op, dat wij een manier zochten om ons positief te onderscheiden.” Daarom ging zijn bedrijf het certificeringstraject in en nu mogen ze als eerste shiitaketeler het Fair Produce keurmerk voeren. Daarin komt tot uiting komt dat de werknemers van het bedrijf eerlijk zijn behandeld. “Dat deden we al – inkoop en personeel bijvoorbeeld op tijd betalen. We hebben een eerlijk product en dat willen we uitdragen.” Het klinkt bijna alsof het behalen van de keurmerken voor het bedrijf een makkie is, maar volgens Aerts is dat toch niet zo. “Geen makkie, maar het ligt wel in het verlengde van onze bedrijfsstrategie.”Aerts vertelt trots over zijn bedrijf en de behaalde keurmerken, maar schuwt een kritische blik op de sector niet. “Het is eigenlijk gek dat dit nodig is. Een consument moet er eigenlijk vanuit kunnen gaan dat een champignon of shiitake eerlijk geproduceerd is. De praktijk is helaas anders. Er zijn veel misstanden.” Aerts merkt dat de sector hierdoor meer gaat leunen op de keurmerken. “Nederland loopt voorop, maar ook in het buitenland neigen ze er steeds meer naar.”
Ekoshii-take levert aan onder andere Banken, Limax en FME. Limax was initiatiefnemer van het keurmerk. Inmiddels zijn ook Banken en FME gecertificeerd. Limax berichtte al eerder dat al hun champignontelers Fair Produce zijn en breidt nu ook uit richting de specialties. Kunnen telers nog wel zonder keurmerk of is het inmiddels een verplichting? Aerts: “Zonder keurmerk is het ook te doen, al is het leveren, denk ik, wel lastiger. De marketing vraagt er steeds meer om. En het is natuurlijk ook een flinke stap in de goede richting.”

Ekoshii-take
Merseloseweg 13
5825 HB Overloon
Telefoon 06 20491785
Fax (0478) 64 10 19
e-mail: shiitake@xs4all.nl
http://ekoshii-take.com/


Publicatiedatum: 26-2-2013
Auteur: Arlette Sijmonsma
Copyright: www.agf.nl

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: