Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kennis delen over wateroverlast én droogte op Rainlevelr Event, 19 november 2018:

“Met beheersing weersextremen helpen telers hun omgeving maar zeker ook zichzelf én elkaar”

Tholen – 2018 liet maar weer eens zien dat het klimaat verandert. Extreme buien eind mei werden gevolgd door extreme droogte tijdens de zomermaanden. Telers kunnen niet om deze extremen heen. Zij zullen ermee om moeten leren gaan ofwel hun bedrijfsvoering er op aan moeten passen. Rainlevelr – een initiatief van het Hoogheemraadschap van Delfland, LTO Glaskracht, Lans en Gemeente Westland – nodigt alle telers binnen Delfland daarom uit om hierover in gesprek te gaan tijdens het Rainlevelr Event op 19 november 2018 in het World Horti Center in Naaldwijk. Het thema is ‘Extremen in balans, beheersen doe je samen!’



Maar zeker niet alleen telers, ook toeleveranciers zoals kassen- en bassinbouwers en adviesbureaus zijn van de partij. Zij hebben namelijk ook een belangrijke rol in de omgang met de klimaatverandering, legt Saskia Jouwersma, projectleider Rainlevelr, uit. “In de eerste plaats natuurlijk bij het bekender maken van Rainlevelr zelf, een maatregel waarbij telers een speciale klep in hun bassin plaatsen om in aanloop naar extreme regenval op verzoek van het Hoogheemraadschap ruimte te maken voor nieuw hemelwater. Nu is dit nog niet de standaard. Toeleveranciers en adviesbureaus spelen een belangrijke rol om telers er bij nieuwbouwplannen of bij het vervangen van bassinfolie op te wijzen dat Rainlevelr een middel is om wateroverlast te voorkomen. Voor henzelf en voor de omgeving. Juist op het moment dat bassinfolie vervangen wordt of wanneer een nieuw bassin gebouwd wordt, is het plaatsen van zo’n klep in het bassin een kleine stap. Maar ook ondergronds infiltreren kan een oplossing zijn. Ook dit komt tijdens het event aan bod.”

Bij zo’n 20 bedrijven is Rainlevelr op dit moment al in gebruik of wordt het binnenkort in gebruik genomen. “Dat komt nu al overeen met de ruimte in een polderwaterberging. We streven ernaar dat uiteindelijk alle telers binnen Delfland meedoen want hoe meer telers zich aansluiten, hoe groter het effect.”

Wat betekent het klimaat voor de bedrijfsvoering van de toekomst?
Tijdens het evenement wordt echter zeker niet alleen ingegaan op wateroverlast. Ook droogte komt aan bod als steeds vaker terugkerend probleem. Zo is er in de persoon van Mark Alblas van MeteoGroup een klimaatdeskundige aanwezig. Het hoofdthema wordt tijdens het evenement in een drietal sub thema’s behandeld, namelijk wateroverlast, droogte en de maatregelen tegen beiden. “Daarbij belichten we de drie sub thema’s weer vanuit meerdere invalshoeken. Zowel telers, LTO Glaskracht Nederland, Greenport West-Holland, toeleveranciers als ook het Hoogheemraadschap en onderzoeksinstituten en een verzekeraar komen aan het woord. Het is namelijk zo dat Rainlevelr bij uitstek een gezamenlijk initiatief is. De teler zit aan de knoppen en Delfland faciliteert dit zo goed mogelijk.” Op de Kennismarkt kunnen telers voor meer informatie terecht.

In een setting vergelijkbaar met het tv-programma De Wereld Draait Door worden de onderwerpen met telkens wisselende sprekers behandeld. De avond start met een korte versie van de film ‘Pompen of verzuipen’, over de wateroverlast die het Westland trof in 1998. Vervolgens zijn er drie rondes rondom de drie sub thema’s. “De vraag die centraal staat is: wat betekent het klimaat voor de bedrijfsvoering van de toekomst? Alle telers ontvangen binnenkort een uitnodiging op de mat, maar ook andere geïnteresseerden kunnen zich aanmelden door een e-mail te sturen.”

Programma
16.00 uur Ontvangst met koffie / thee
16.30 uur Aanvang programma
16.40 uur Welkomstwoord en unieke film ‘Pompen of verzuipen’
17.00 uur Ronde tafel gesprek I ‘Wateroverlast’ met medewerking van:

  • Greenway - Jack Groenewegen
  • LTO Glaskracht Nederland - Jacco Vooijs
  • Hoogheemraadschap van Delfland - Hugo Vreugdenhil
  • Lans - Wilko Wisse
  • Achmea - Willem Snoeker

17.25 uur Ronde tafel gesprek II ‘ Droogte’ met medewerking van:

  • Delphy - Jaap Bij de Vaate
  • Ter Laak Orchids - Ewald de Koning
  • Wageningen Plant Research - Wim Voogt
  • Hoogheemraadschap van Delfland - Jaap Korf
  • MeteoGroup - Mark Alblas

17.50 uur pauze en Kennismarkt
18.30 uur Ronde tafelgesprek III ‘Maatregelen’ met medewerking van:

  • AAB - Alwin van Ruijven
  • Voorzitter Greenport West-Holland - Adri Bom
  • Arcadia Chrysanten - Bert van Ruijven
  • Hoogheemraadschap van Delfland - Saskia Jouwersma
  • Certhon - Gerard van Lier
  • LetsGrow.com - Peter Hendriks

18.55 uur Rondvraag, gelegenheid tot discussie
± 19.00 uur Afsluiting en borrel met buffet, kennismarkt
20.30 uur Einde

Voor meer informatie over Rainlevelr:
Rainlevelr
www.rainlevelr.com 

Saskia Jouwersma (projectleider)
gietwaterbassins@hhdelfland.nl  
06-46 42 49 28

Hugo Vreugdenhil (accountmanager)
hvreugdenhil@hhdelfland.nl  
06-11 71 78 91