Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
T.C. v.d. Dool hoogt kas paprikakwekerij Leo van den Berg op

Van paprikateelt naar zaadvermeerderen

Tholen - Aan de Wilgenlei in Bleiswijk wordt er druk gewerkt. Een van de paprikakassen van Maikel van den Berg krijgt een nieuwe bestemming en wordt daarom door T.C. v.d. Dool verhoogd naar 6 meter poothoogte. De werkzaamheden begonnen eind september en het project moet begin november klaar zijn, vertelt Ad Kokshoorn van T.C. v.d. Dool.



Metamorfose
Het verhogen van een kas blijft een spectaculair gezicht. Met behulp van pneumatisch aangedreven krikken wordt de complete constructie gelicht. “De kas wordt verhoogd van 4,5 naar 6 meter poothoogte. De 1,5 meter die aan de onderkant vrijkomt, wordt dichtgemaakt met gesloten, geïsoleerde sandwichpanelen. Het glas van de zijgevels wordt voorzien van rolschermen die ook een verduisterend effect hebben. Ook qua inrichting krijgt de kas een metamorfose. De kas van 3,7 hectare krijgt door middel van tussengevels een nieuwe indeling, waardoor er tien aparte afdelingen ontstaan.”



Risico’s spreiden
“De kas staat nu behoorlijk scheef. Maar leve de spanbanden!”, lacht Maikel van den Berg. “Het is net alsof je in een nieuwe kas loopt.” Maikel blijft paprika’s telen in zijn andere kas, maar in deze kas gaat hij aan de slag met zaadvermeerdering. Dat doet hij samen met Roy Persoon onder de naam MR Seeds. Maikel: “Als jonge ondernemer is het belangrijk om je risico’s te spreiden. Met de Brexit in het vooruitzicht en de onzekerheid die de wereldhandel met zich meebrengt, heb je niet de garantie dat de afzet zo vloeiend blijft lopen zoals het nu gaat. Bedrijfszekerheid vind ik heel belangrijk.” Voor de toekomst ziet Maikel meer mogelijkheden voor samenwerking. “Naast de zaadvermeerdering die we samen gaan doen, kunnen we elkaar ook versterken in de paprikaproductie. Samen vormen onze bedrijven 12 hectare.”

Toeleveranciers
De klus aan de Wilgenlei is er een waar weer diverse toeleveranciers aan bijdragen. Naast T.C. v.d. Dool doet Stolze het water, de elektra en is het ook aan zet voor de belichting die er komt te hangen. Een verduisteringsscherm wordt geplaatst door PDI Screens en West.Neder.Land levert de sandwichpanelen. Ook Debets Schalke levert een bijdrage.

Voor meer informatie:
T.C. van den Dool
www.tcvddool.nl  
info@tcvddool.nl