Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Marcel van der Knaap, Rimato, deelt trucs in kader van Dag van de Duurzaamheid:

"Slimme tuinders verspillen geen druppel water"

Met al die zonneschijn hebben de Nederlandse kasgroenten dit jaar lekker kunnen groeien. Maar het zomerse weer zorgt er wel voor dat onze komkommers, tomaten en paprika’s een hoop water nodig hebben. Gelukkig gaan Nederlandse tuinders steeds zuiniger met dat water om. Wist je dat het produceren van 1 kilo tomaten in Nederland 10 keer minder water vergt dan dezelfde kilo tomaten in Spanje?

Trostomatenkwekerij Rimato teelt op 14,6 hectare honingtomaten in Honselersdijk en is officieel ‘nul-lozer’: water dat niet wordt opgenomen door de planten, wordt opgevangen in goten en volledig hergebruikt. Om het hele jaar door verspilling te voorkomen, past de kwekerij een aantal slimme trucs toe. Marcel van der Knaap is daarvoor verantwoordelijk en vertelt.

Nat begin
Tomatenplanten groeien op steenwolmatten, verpakt in plastic. Aan het begin van een nieuwe teelt worden die flink volgezet met water. Na een paar weken hebben de wortels lucht nodig: het niet opgenomen water moet dan snel worden afgevoerd. “Vroeger sneden we de matten open, nu prikken we kleine gaatjes in het plastic. Daardoor loopt het water geleidelijker weg in de goten en voorkomen we dat ze overlopen.”

Slim filteren
Vanuit de goten komt het water in grote silo’s terecht. Met UV-licht en een speciaal filter wordt het water ontdaan van vuil en eventuele ziektes. “Dat ‘drainwater’ wordt vervolgens gemengd met het regenwater, dat we opslaan in drie regenwaterbassins van in totaal 32.000 m3. Met het juiste recept aan meststoffen gaat het vervolgens weer terug naar de plant.”

Lek boven
De goten met steenwolmatten hangen volledig los van de grond: daardoor kan de teler goed in de gaten houden of de goten niet lek zijn. “Bovendien doen we regelmatig metingen aan het grond- en slootwater. Meten we te veel meststoffen? Dan hebben we waarschijnlijk te maken met een lek en sporen we dat zo snel mogelijk op.”

Tot de laatste druppel
Een keer per jaar worden alle planten en steenwolmatten vervangen. Om ook in deze eindfase verspilling van vocht te voorkomen, is het zaak deze zo droog mogelijk af te voeren. “Kort voor het einde van de teelt geven we daarom al wat minder water. En in het water dát we geven hergebruiken we extra water uit de drainwatersilo’s. Zo raken die aan het einde van de teelt netjes leeg en kunnen we de nieuwe teelt weer beginnen met schoon water uit de regenwaterbassins.”

Meer te winnen
Vóór het zo ver is, moet de kas eerst nog goed worden schoongemaakt. Dat gebeurt met reinigingsmiddelen en veel… water. “Gelukkig worden de reinigingsmiddelen steeds beter, zodat we ook daarmee water kunnen besparen. Zo blijven we nieuwe stappen zetten richting een schone, duurzame teelt.”

Bron: LTO Glaskracht

Publicatiedatum: