Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Agropolis geopend: bedrijventerrein voor "nieuwe land- en tuinbouw"

Op vrijdag 5 oktober opende Agropolis, de Vlaamse incubator voor nieuwe land- en tuinbouw, officieel haar deuren in het Belgisch Limburgse Kinrooi. De bedrijven die zich er zullen vestigen, komen terecht in een volgens de betrokken partijen "innovatieve en inspirerende Agro-Community die niet alleen ondernemerschap aanscherpt, maar ook samenwerking en creativiteit stimuleert." Naast de officiële inhuldiging van de gebouwen, werden ook de winnaars van de AgroChallenge bekendgemaakt. Zij huizen ook meteen naar Agropolis en krijgen de nodige coaching en infrastructuur om hun onderneming verder te laten groeien.

AgroTech is de toekomst en daar zet deze nieuwe incubator in het Noord-Limburgse Kinrooi volop op in. “Kinrooi heeft een rijk agrarisch verleden dankzij zijn zeer vruchtbare gronden”, zegt burgemeester Jo Brouns. “Al eeuwenlang kleurt de landbouwbedrijvigheid de gemeente. Het Agropolis-project breidt nu ook een duurzaam vervolg aan die geschiedenis.” Het initiatief ontstond bij de gemeente Kinrooi, die samen met VZW Boterakker de basis legde voor het gehele project. Kapitaal voor dit ambitieuze project werd gevonden bij VZW Boterakker, LRM, Provincie Limburg (SALK) en het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen.”

Agropolis heeft zowel indoor als outdoor ruimte voor haar bewoners. Het incubatorgebouw beschikt over twaalf kantoren, vier productie-units, een kantoorruimte met flexplekken en vergader- en netwerkruimtes. Daarnaast worden bewoners voorzien van de nodige infrastructuur en administratiediensten.

“Agropolis heeft een unieke focus, namelijk broed- en kiemkamer zijn voor agrotechbedrijven. Het is een specifieke niche waar Limburg dankzij een bloeiende land- en tuinbouwsector voorsprong moet behouden”, zegt Stijn Bijnens, CEO LRM. “De combinatie van een incubator voor start-ups, samen met een bedrijventerrein op een prachtige locatie, laat toe dat er een breed pallet van bedrijven naar deze site kunnen komen. Het zorgt voor een gezonde mix tussen kleine- en grote bedrijven waardoor beide kunnen groeien. Het is een belangrijke aanwinst voor het Limburgse incubatoren netwerk dat thematisch is opgebouwd rond 9 thema’s en waar kruisbestuiving erg belangrijk is.”

20 000 mensen aan het werk
De outdoorsite is opgedeeld in drie categorieën. De agro-bedrijvenzone, de grootste cluster, is zo’n zestien hectare groot en voorbehouden voor bedrijven die zich op een innovatieve en duurzame manier positioneren binnen de land- en tuinbouw. De glastuinbouwzone van acht hectare is er voor innovatieve glastuinbouwbedrijven en de proefveldzone voorziet zes hectare voor de aanleg van nieuwe planten en gewassen op zand- en leemondergrond voor de optimale proefopstelling. Pleunis Biochamp, Machinecoöperatie Agropolis Kinrooi, Fish2Be en Storm Seeds zijn de eerste bedrijven die zijn gestart op de site.

Nog voor Agropolis officieel haar deuren opende, verzekerden alvast vier bedrijven zich van een seat in de incubator. Bovigen-Boveco legt de focus op de ondersteuning van melkveebedrijven. IPM Impact is dan weer gespecialiseerd in geïntegreerde pestbestrijding. Op die manier wordt het gebruik van conventionele beschermingsmiddelen drastisch gereduceerd. Xpert4Growth vermarkt producten als stimulans voor het natuurlijk weerstandssysteem van planten. Tot slot zal Rendocan via kantoor- en laboruimte verder stappen zetten in haar onderzoek naar medicinale cannabis vanuit Kinrooi.

Agropolis kadert perfect in het SALK-uitvoeringsplan. “Het hele agrobusinesscomplex in Limburg telt meer dan 4000 bedrijven die samen zo’n 20 000 mensen tewerkstellen,“ stelt Inge Moors, gedeputeerde van landbouw en platteland. “De land- en tuinbouwsector werd in het SALK dan ook aangeduid als een belangrijke sector in Limburg die we moeten blijven ondersteunen. De provincie Limburg maakte daarom 835.000 euro vrij voor de financiering van dit incubatorgebouw en 125.000 euro voor de Business Development Managers om de overschakeling naar een innovatieve en milieubewuste landbouw te ondersteunen.”

AgroChallenge
“Om start-ups in de agrosector een kans te geven, organiseerden we de AgroChallenge”, zegt Kristof Das, manager Agropolis. “Geïnteresseerde kandidaten konden deelnemen in vier verschillende categorieën: insecten, aquacultuur, smart farming en high potentials. De winnaars van die wedstrijd krijgen negen maanden lang een seat in de incubator, toegang tot de AgroCommunity, en de nodige coaching en begeleiding om hun start-up te laten landen.”

i-Delta, dat een partner voor pioniers in de opkomende insectensector wil zijn, is één van die gelukkige winnaars. De uitdagingen in die prille ento-industrie zijn groot en divers, en van groot belang voor een duurzame toekomst. i-Delta wil daarom verschillende disciplines samenbrengen om de sector verder te helpen professionaliseren. Het tweede project dat een plek krijgt in de incubator is er eentje dat focust op precisie-irrigatie. De landbouwsector is één van de grootste waterverbruikers, maar er wordt ook veel water verspild. Daar wil dit smart-farmingproject wat aan doen door de waterbehoefte van een gewas correct in de schatten op basis van omgevingsparameters. Precisie-irrigatie heeft een positieve impact op het milieu en zorgt voor betere oogstopbrengsten.

Het derde bedrijf dat zich in Agropolis zal vestigen, is Naruda. Naruda speelt in op de trend naar meer transparantie over de herkomst van producten en wil lokale producten bereikbaar maken voor een groot publiek. Het platform moet alle stakeholders – boeren, consumenten, restaurants, sociale werkplaatsen en de logistieke sector – met elkaar verbinden om weer tot een zo kort en transparant mogelijke voedselketen te komen.

Open voor het grote publiek
‘Het zijn stuk voor stuk bedrijven die aantonen dat het gebruik van innovatieve technologieën onze wereld alleen maar beter en duurzamer maakt’, zegt Kristof Das. Om ook het grote publiek daarvan te overtuigen, deed Agropolis op zondag 7 oktober mee aan Open Bedrijvendag.

Bron: Agropolis

Publicatiedatum: