Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Frans en Piet van Antwerpen, tomatentelers uit ’s-Gravenzande over Tomicia RZ:

"Potentie van 70-80 kilo de vierkante meter, terwijl we niet eens op scherpst van de snede telen"

“Kijk”, Frans en Piet van Antwerpen tonen de trossen van tussentype trostomaat Tomicia RZ. “Zelfs na een week in de doos zien ze eruit alsof ze vanochtend geknipt zijn. De groene delen blijven lang fris en de vruchten ogen nog mooi rood.” Ook het gewas bevalt de telers goed. Tussendieven zien ze nauwelijks en de planten groeien mooi recht omhoog. “We hebben een heel hoge oogstnorm, met zo’n 6 trossen per doos. Gewoon super.”

Teeltadviseur Ben Zwinkels toont een doos Tomicia RZ ter onderbouwing van het verhaal van Van Antwerpen.

Al enkele jaren volgt Frans van Antwerpen de verrichtingen van Tomicia nauwgezet. Probleem was altijd het vruchtgewicht, deze viel precies tussen het grove en fijne segment in. “De laatste jaren is de segmentering wat opgeschoven en toen onze afnemer akkoord ging met een vruchtgewicht van 135 à 140 gram stapten we over van Cappricia RZ naar Tomicia. De hoge kilo’s en prima bewaarcijfers die we in de proeftuin hadden gezien, maakten ons nieuwsgierig.”

Sterke start
Op 12 januari arriveerde de eerste 80 procent van de planten op het bedrijf (14.000 m²). Vijf dagen later volgde de rest. “Als jonge plant is Tomicia gevoelig voor oedeem. Daarom hebben we 20 procent van de planten vijf dagen langer bij de plantenkweker laten staan. Zo kreeg het gewas extra licht en extra temperatuur. Met succes, want nu hebben we een mooi gelijke tuin. Geen glazigheid of lengteverschil. Tomicia maakte gelijk een sterke start. Mede dankzij de wat latere plantdatum”, meent Van Antwerpen. “Wij kiezen er bewust voor om na 1 januari te planten. Vroege plantingen geven een vegetatief gewas en daardoor zijn de eerste vruchten van mindere kwaliteit. Liever wat later en meteen goed.”

Beste moet nog komen
De telers startten met een dichtheid van 2,1 planten/m². In week 6 en 10 werd een extra kop aangehouden. Ze sneden er toen meteen een blad uit, voor het licht. De eindafstand kwam daarmee op 3,3 stengels/m². Tot 3 maart stond het gewas onder folie. “Door de donkere omstandigheden kwam het gewas wat later dan normaal in productie. Op 8 april hadden we de eerste oogst en met ingang van mei was 4,8 kilo weg. Ook nu valt de productie zeker niet tegen, maar het beste moet nog komen, als het goed is. We hopen op een mooi eindschot. Onze teelt blijft nog tot half december staan en in potentie moet Tomicia hier een productie tussen de 70 en 80 kilo per m² kunnen halen. En dan telen wij nog niet eens op het scherpst van de snede.”

Extra magnesium
De telers merken op dat het gewas zo’n 30 centimeter langer is dan hun vorige ras Cappricia. “Tomicia vraagt om een minimale draadhoogte van 4 meter. Best een mooi gewas, hoor. Alleen was het even wennen voor ons. De kop oogt iets minder sterk.
Maar dat is schijn. Het zijn vitale, uniforme planten die ook tijdens de hete zomerweken topkwaliteit afleverden. Hij zet z’n trossen breed uit en houdt de vruchten altijd grof. Geen zwelscheuren, niks. Tijdens de warme dagen gaven we uiteraard wel wat extra water, 12 liter/m². Ook lieten we de EC zakken naar 2,6 à 2,7. Het leek wel of er een open verbinding was tussen de mat en de plant. Wat we goten werd direct opgenomen. In het begin van de teelt zaten we nooit onder een EC-waarde van 3,2. Trouwens, onze ervaring is dat Tomicia wat extra magnesium nodig heeft en dat je altijd generatief moet blijven sturen. Geen gekkigheid met heel diepe voornachten, maar wel warm houden ’s middags. Dan creëer je een prima gewas.”

Trospresentatie en snoeibeleid
“Nogmaals, de constante grofheid van dit ras is uniek. De eerste tros snoeiden we op 5 vruchten, maar toen werden ze iets te zwaar. Dus schaalden we op naar trossen van 6. In mei hebben we 2 trossen op 7 gesnoeid om het licht, wat je normaal in juni kan verwachten, te benutten. Dat viel tegen, we hadden het beter niet kunnen doen. Dus zijn we weer teruggegaan naar 6. Vanaf 1 augustus snoeiden we op 5 vruchten per tros en vanaf de twintigste kozen we voor 6. De laatste 3 trossen gaan we beugelen. Maar zover is het nog niet, we hebben nog een eind te gaan. Juist in de tweede helft van de teelt moet een ras zich bewijzen. En dan heb je nog al die plagen en ziekten die op de loer liggen.”

Voor meer informatie:
Rijk Zwaan
info@rijkzwaan.com
www.rijkzwaan.com

Publicatiedatum: