Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Coalitie HOT

Herstructurering in de praktijk: verkopers over hun ervaringen

Begin juli 2018 verkochten vier (voormalige) glastuinders en het Hoogheemraadschap in Monster hun kavels aan Ontwikkelingsbedrijf HOT Greenport West-Holland B.V. In totaal gaat het om een oppervlak van tien hectare op de locatie Waellandweg-Boomaweg. De kavels worden in 2018 aangekocht, in 2019 herontwikkeld en eind 2019 aangeboden als één moderne glastuinbouwlocatie. Alles in het kader van #ModerniseringTuinbouw. Hoe kijken de verkopers terug op het doorlopen traject, wat waren hun beweegredenen om te verkopen en welke meerwaarde bood het Ontwikkelingsbedrijf #HOTWestHolland?


Lex van Zijl, Waellandweg 14
‘Stukje Monster blijft behouden voor glastuinbouw’

Lex van Zijl (55) verkoopt samen met zijn twee broers een kavel van 3,2 hectare aan de Waellandweg 14. Hierop staat nu nog 1,6 hectare kas, waarin hij potplanten teelt. “Mijn vader begon in de jaren zestig op deze locatie, wij hebben het bedrijf later overgenomen”, vertelt Van Zijl. “Inmiddels hebben we ook een kas van 3,5 hectare in ’s Gravenzande; daar ligt het zwaartepunt van ons bedrijf.”

De ondernemer had de tuin aan de Waellandweg in principe wel willen aanhouden. “Dat was voor ons ook prima geweest. Maar zonder onze medewerking kan dit herstructureringsproject niet doorgaan; ons perceel is nodig om één aangesloten kavel van tien hectare te kunnen realiseren. We verkopen daarom vooral om ervoor te zorgen dat de rest verder kan. Een groot voordeel is dat we wel aan de Waellandweg kunnen blijven wonen; onze woning hoeft niet te wijken voor de herstructurering. Dat is fijn, aangezien we erg verknocht zijn aan deze plek. Pluspunt is dat ook dat we ons perceel tegen een goede prijs hebben kunnen verkopen.”

Ontwikkelingsbedrijf HOT heeft volgens Van Zijl een duidelijke meerwaarde in herstructureringstrajecten als deze. “Wij als verkopers moeten de percelen ‘glasvrij’ opleveren, Ontwikkelingsbedrijf HOT zorgt er vervolgens voor dat een bouwklare kavel van tien hectare wordt gerealiseerd, en dat alles wordt geregeld met vergunningen en dergelijke. Als verkopende partijen zouden wij zoiets nooit voor elkaar kunnen boksen. We zijn immers niet in thuis in deze materie, terwijl het Ontwikkelingsbedrijf alle knowhow in huis heeft. Ook kan de toekomstige koper straks meteen aan de slag. Kortom: Ontwikkelingsbedrijf HOT ontzorgt zowel koper als verkoper. En wat ik persoonlijk ook belangrijk vind: door de inzet van Ontwikkelingsbedrijf HOT blijft dit stukje Monster behouden voor de glastuinbouw. Woningen rukken steeds verder op; we moeten ervoor zorgen dat het tuinbouwkarakter van het Westland overeind blijft.”

Ton Olsthoorn, Waellandweg 10
‘Een auto in onderdelen verkoopt ook niet’

Voormalig paprikateler Ton Olstoorn (67) streek eind jaren negentig neer aan de Waellandweg in Monster. Hij kocht hier een perceel van 1,8 hectare, met daarop een woonhuis en een kas van 1,6 hectare. In 2006 kocht hij daarnaast nog een buurperceel van 1,8 hectare aan. “In de kas heb ik tot 2008 paprika’s geteeld; sindsdien verhuur ik deze. Eigenlijk wilde ik het totale perceel tien jaar geleden al verkopen. Dat hebben we destijds ook geprobeerd; de vier grondeigenaren die nu betrokken zijn bij het herstructureringsproject zaten toen al samen aan tafel. We realiseerden ons namelijk dat je, om andere tuinders geïnteresseerd te krijgen, een flinke lap grond moet verkopen. Helaas stierf dit initiatief een stille dood; toen de crisis zijn intrede deed, was er geen enkele tuinder die nog nieuw wilde bouwen.”

In 2017 haalde Olsthoorn het plan samen met de buurman uit de ijskast. “Samen hadden we bijna zeven hectare grond te verkopen; we hoorden over een tuinder die op zoek was naar een dergelijk perceel. Uiteindelijk is dit op niets uitgelopen, maar hierdoor waren onze percelen wel weer in beeld bij makelaars. Zo is Ontwikkelingsbedrijf HOT ons ook ‘op het spoor’ gekomen. Om een lang verhaal kort te maken: toen zijn ook de andere buren weer aangehaakt.”

Olsthoorn noemt de tussenkomst van Ontwikkelingsbedrijf HOT ‘een uitkomst’ in dit traject. “Verkoop van de vier afzonderlijke kavels zou in deze tijd heel lastig worden; ze zijn allemaal te klein voor tuinders die nieuw willen bouwen. En er zijn maar weinig kopers die er trek in hebben om deze gronden zelf te gaan herontwikkelen tot een locatie van tien hectare. Een auto in onderdelen verkoopt immers ook niet. En ook voor ons als verkopende partijen zou herstructureren een hele kluif zijn. Er moet een watergang worden gedempt en omgelegd, vergunningen moeten worden aangevraagd, et cetera. Allemaal zaken waar wij niet in thuis zijn. Ik ben heel blij dat het Ontwikkelingsbedrijf dit op zich neemt. Daarbij: het Ontwikkelingsbedrijf is in de positie om de gronden aan te kopen en deze pas over één tot anderhalf jaar te verkopen. Zonder tussenkomst van Ontwikkelingsbedrijf HOT was verkoop van onze kavels lastig geweest.”

Han Duijndam, Boomaweg 18
‘Fijn om tijdperk goed te kunnen afsluiten’

Han Duijndam (81) en zijn vrouw Frank waren blij toen Ontwikkelingsbedrijf HOT begin dit jaar bij hen voor de deur stond. Verkoop van hun twee hectare grote kavel, met daarop 0,6 hectare glas, stond namelijk al jarenlang hoog op het verlanglijstje. “We zijn in 1999 gestopt met telen. Sindsdien verhuren we de kas”, vertelt de voormalig anjerteler.

“Vanwege onze leeftijd willen we graag verkopen. Maar zo’n klein perceel met een verouderde kas, raak je in deze tijd niet meer kwijt. We waren dan ook heel blij met de tussenkomst van Ontwikkelingsbedrijf HOT; anders had het misschien nog jaren geduurd voordat we hadden kunnen verkopen. Daarbij verzorgen zij de hele herontwikkeling; we hebben er geen omkijken naar. En niet onbelangrijk: we zijn ook tevreden met de financiële uitkomst.”

Omdat de woning van de Duijndams aan de rand van het perceel ligt, kunnen zij hier de komende zes jaar nog blijven wonen. “Ook daar zijn we heel blij mee. Al met al kijken we positief terug op het hele traject. De mensen van Ontwikkelingsbedrijf HOT hebben ook echt verstand van zaken; dat gaf een goed gevoel. En dat is wel belangrijk in een traject als dit. Mijn ouders zijn hier in 1929 begonnen en we hebben als familie onze hele ziel en zaligheid in het bedrijf gelegd. Het is fijn om een tijdperk op een goede manier te kunnen afsluiten.”

Wim Zwinkels, Claes de Wyckerlaan 17
‘Sommige treinen komen maar één keer voorbij’

Voormalig tuinder Wim Zwinkels (55) is eerlijk: hij stond niet te springen om zijn grond plus woonhuis te verkopen aan Ontwikkelingsbedrijf HOT. Hoewel hij al jaren geen eigen tuinbouwbedrijf meer heeft, woont hij volgens eigen zeggen ‘op een unieke plek’. “Ons huis ligt aan het water en we hebben veel rust en ruimte om ons heen. En dat midden in het Westland. Als het aan mij lag, zou ik hier nooit meer weggaan.”

Dat Zwinkels toch besloot te verkopen, had twee redenen. Enerzijds mag hij officieel niet meer op de betreffende plek wonen, aangezien er een agrarische bestemming op rust en hij geen bedrijf meer heeft. “Daarbij komen sommige treinen maar één keer voorbij”, geeft Zwinkels aan. “Deze kans móest ik grijpen, aangezien mijn pensioen in deze kavel zit. En je weet nooit of zich nog eens een gelegenheid voordoet. Ons huis staat midden op de kavel, dus blijven wonen is geen optie.”

Over de inmenging van Ontwikkelingsbedrijf HOT is Zwinkels positief. “Dat zij meerdere eigenaren benaderen om te verkopen, om zo interessante nieuwe gastuinbouwlocaties te ontwikkelen, heeft absoluut toegevoegde waarde. Ik zie het als een perfecte manier om het oude glas in het Westland op te ruimen en de modernisering van de glastuinbouw een impuls te geven.”

bron: Coalitie HOT

Publicatiedatum: