Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Enza Zaden

Demodagen sla: steeds meer variatie in slatypes en gebruik

Tholen – Tijdens de afgelopen demodagen lag bij groentenveredelaar Enza Zaden de focus op bladgroenten en dan vooral op sla. Niet gek als je naar de slogan van het bedrijf voor de demodagen kijkt: ‘Lettuce inpsire you’. In de onderzoekkassen bij het hoofdkantoor in Enkhuizen waren slarassen op NFT-teelt te zien. Paul Huijs, Sales Manager Vollegrond en Bladgewassen voor Zuidoost-Nederland, nam ons mee naar Twisk het veld in, waar het ging over de conveniencetrend, resistentie en nieuwe teeltmethodes.

Ook in Twisk een voorproefje NFT-teelt

IJsbergsla
Eerste stop: ijsbergsla. “Eén van de grotere gewassen in de Benelux, zowel voor de versmarkt als de verwerkende industrie”, vertelt Paul. In het basispakket bij Enza Zaden de rassen Damion, Eduardo en Elmundo. “Nieuw is Gonzalo, een compact zomerras voor de industrie en versmarkt op de lichtere gronden.” Eveneens nieuw en commercieel zijn E01E.10608 en E01E.10845. “E01E.10608 is net als Damion een middelgroot tot royaal ras. Het is een ras voor het voorjaar en het najaar met een mooie bolvorm en een Nasonovia luizenresistentie.” Ook E01E.10845 heeft deze resistentie, net zoals beide rassen resistent zijn voor de bremia’s 16-35. “E01E.10845 heeft net als Eduardo een middelgrote omvang. Het ras is iets trager dan Eduardo en blijft daardoor vaak net iets royaler op de zwaardere gronden. Het ras is geschikt voor het late voorjaar, de zomer en de vroege herfst.”

Onder druk van steeds strengere supermarkteisen wordt resistentie alsmaar belangrijker, legt Paul uit. “Deze zijn nog strenger dan de wettelijke eisen, waardoor er steeds minder residu op gewassen wordt toegestaan. Omdat ook de middelen die de teler mag gebruiken steeds beperkter worden, neemt de hoeveelheid resistentie die een ras heeft in belang toe. Om zoveel mogelijk resistentie in nieuwe rassen in te kruisen, investeren we veel in onderzoek om dergelijke genen te verkrijgen uit bijvoorbeeld wilde sla die vrij voorkomt in de natuur.”

Korte pitlengte
Een andere uitdaging bij nieuwe rassen is het klimaat en de bijbehorende weersextremen. “In Nederland deden wij het vrij goed deze zomer, ondanks de hoge temperaturen. Uiteraard hadden we extra werk om de kwaliteit te waarborgen, maar je zag om ons heen veel landen eerder in de knel komen. De zomers van 2003 en 2006 waren ook heftig, maar sindsdien hebben telers en veredelaars niet stilgezeten en dus zijn wij in Nederland nu verder dan in andere landen. Nederland is een betrouwbare handelspartner geworden. Dat komt vooral door verbeteringen in de teelt en dan met name de mogelijkheden met betrekking tot irrigatie. Maar ook door het verbeteren van het rassenpakket. Nederland exporteert ook veel ijsbergsla naar Italië omdat het daar vanwege de hoge temperaturen in de zomer moeilijk is om zelf betrouwbaar te produceren. Met name tolerantie tegen schot en rand zijn in de zomer zeer belangrijk. In onze veredeling houden we daar, ook met het oog op de klimaatverandering, steeds meer rekening mee. Zo zoeken wij continu naar verbetering ”

Nederland en het Verenigd Koninkrijk zijn ondertussen koploper op convenience gebied. Het aandeel versneden product ligt in Nederland op meer dan de helft van alle geconsumeerde ijsbergsla. In Nederland groeit ook de vraag naar gesneden mono- ijsbergsla. Volgens IRI scandata van het Groenten en Fruit Huis is dat al ongeveer een derde van het volume wat niet als mix verkocht wordt. En die trend zet alleen maar door.

“Er is nu nog weinig onderscheid tussen industrie- en versmarktrassen, maar dat onderscheid gaat er waarschijnlijk wel steeds meer komen. Een korte pitlengte is bijvoorbeeld in de verwerkende industrie extra belangrijk.”

Paul met Moonred en Xamena, twee mini romaine types

Romaine sla
In het segment bindsla of romaine sla maakt Enza Zaden onderscheid tussen vier lengtes. Little gem, mini, midi en large. “In het Verenigd Koninkrijk staat de little gem inmiddels op nummer 2, na ijsbergsla. In Nederland blijft dit sterk achter. Jammer, want het is een mooi, smaakvol product.” In Duitsland ziet Paul ondertussen de trend om mini romaine sla in een combinatie van rood en groen te flowpacken. Ook hier blijft Nederland achter. “In Duitsland is het veel meer een volumeproduct met scherpere prijzen tot gevolg.”

De groeiende flowpack combinatie

Jeroen Nannes (veredelaar Romaine sla) bezig met selectiewerk, zelfs tijdens de open dagen

Baby- en Eazyleaf
De conveniencetrend heeft ook effect op twee andere slasegmenten. Paul ziet toenemende interesse in babyleaf. “Dit product past goed in de conveniencetrend, want de sla kan zonder te snijden de verpakking in om bij de consument direct gebruikt te kunnen worden.” Ontwikkelingen in oogstmechanisatie spelen babyleafs ook in de kaart. “Deze slasoorten hebben een hoge leverbetrouwbaarheid, maken goed veel kilo’s per vierkante meter en hebben een goede kwaliteit. Ook kunnen ze heel dicht geplant dan wel gezaaid worden. Hiermee is zelfs een nog hogere opbrengst per vierkante meter mogelijk. En we kijken natuurlijk ook al weer verder naar nieuwe teeltconcepten, zoals plug planting of zogenaamde high density planting.”

Twee vakken met Eazyleaf in verschillende kleuren 

De eazyleaf types Brentwood en Ezthana van Enza’s merk Eazyleaf, geteeld als babyleafs. Met het fijnere bladtype en de uniforme groei lenen beide rassen zich voor een one cut concept, waarbij na snijden de sla in meerde losse blaadjes uit elkaar valt klaar voor bereiding.

Het verschil tussen high density planting op de voorgrond en directe zaailing op de achtergrond

Twee crunchy types waar in toenemende mate vraag naar is: Lollo Bionda Ilema naast Lollo Rossa Mariella

Botersla
Het nieuwe ras in dit segment is Vitrine. “Een compacter, sneller groeiend ras voor de vroege tot de late teelt. Het nieuwe ras E01D.30345 is dan weer een royaler type, meer geschikt voor de verwerkende industrie.”

Spinazie
Bij de spinazie speciale aandacht voor een tweetal rassen, namelijk Acadia en Tundra. “Na de eerdere introductie van Acadia is de introductie van Tundra op komst. Beide rassen liggen dicht bij elkaar. Allebei rassen voor de versmarkt, beide met licht savooi blad. Geschikt voor in slamixen, maar ook gebruikt voor singleverkoop om bijvoorbeeld mee te wokken. Ten opzichte van Acadia heeft Tundra een uniformere weggroei.” Bij spinazie ook veel aandacht voor verwerkingstolerantie. “Iets dikker blad maakt dat ook na verwerking het blad er goed uit blijft zien.”

Het segment maakt de laatste vijf jaar een flinke groei door, zeker ook in de Verenigde Staten waar spinazie een belangrijk product is. “Spinazie is er een echte superfood en wordt ook veel gebruikt in combinatie met babyleaf. Het product past ook goed in de conveniencetrend. Supermarkten kunnen zich ermee onderscheiden, omdat het variatie biedt tussen de andere slasoorten en gezond is.”

Voor meer informatie:
Enza Zaden
www.enzazaden.nl  
info@enzazaden.nl 

Paul Huijs
p.huijs@enzazaden.nl