Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jos van Adrichem, tomatenteler uit De Lier over Trovanzo RZ:

“Regelmaat en kleur sterke punten: de 'beste' kilo's komen nog"

Terwijl het standaardras bij Van Adrichem afgelopen herfst gescheurde vruchten vertoonde, hield proefras Trovanzo RZ zijn kwaliteit goed vast. En dus mocht deze nieuwkomer zich dit seizoen op grotere schaal gaan bewijzen. De teler plantte 2,5 hectare Trovanzo op zijn locatie in De Lier (plantdatum 9 januari). Hij startte met een plantafstand van 75 centimeter en verdubbelde de dichtheid bij de 1ste trosdief naar 3,33 stengels/m².

Half augustus blijkt wederom de meerwaarde van dit ras. “Pad na pad, ik heb nog geen gescheurde vrucht gezien", vertelt Van Adrichem. “Trovanzo weet gewoon prima met de warmte van afgelopen weken om te gaan. De trossen blijven regelmatig zetten en tonen een uniforme opbouw. De tomaten zitten er ook goed aan vast. Ze kleuren gestaag door, geen groene punten of zo. En daardoor kunnen we zoals het er nu naar uitziet, ook in de herfst dezelfde kwaliteit blijven leveren. Trossen met sterke groene delen en smaakvolle, dieprode vruchten. Vergeleken met het standaardras (ook 2,5 hectare) komt de Brix-waarde van Trovanzo bij elke meting zo’n 0,4 punten hoger uit.”

Beste kilo’s komen nog
Aan het eind van de teelt hoopt Van Adrichem dat de teller op 73 kilo/m² staat. “Dat is haalbaar, zeker met zoveel licht als dit jaar.
We verwachten dat de ‘beste’ kilo’s nog komen. In week 33 verwijderen we een tros waardoor we meer groeikracht overhouden voor de laatste 4 trossen. Dat is nodig om in december nog ruim 8 kilo te oogsten. Op dit moment (week 32) gaan beide rassen met 45 kilo gelijk op. Natuurlijk zien we ook verschillen. Onder meer door onze start met ac-folie en planting direct op het plantgat. Door de donkere periode in januari had Trovanzo het daar wat moeilijk mee. Hij kwam lastiger op gang, wilde door zijn 1ste tros heen groeien. Maar liep gelukkig uiteindelijk ook gewoon weer in de pas.”

Geen gescheurde vruchten
“De vruchten zijn gemiddeld zo’n 10 tot 15 gram fijner dan het standaardras. We leveren nu 32 tot 33 tomaten van 155 gram per doos. De tomaten van Trovanzo ogen duidelijk compacter, maar schelen niet zoveel in gewicht. Ze zitten ook mooier geschakeld aan de tros. Een prima presentatie. Zeker in de zomer en najaar wanneer andere rassen nog wel eens een steekje laten vallen. Trovanzo niet, daar komen de tomaten niet los van de tros en heb je geen last van gescheurde vruchten. Het ras houdt zijn kwaliteit vast en dat is ons veel waard. Het compenseert onder meer het extra gewaswerk in het voorjaar want dan maakt hij veel tussendieven aan.”

Hoge oogstnorm
Rijk Zwaan-teeltadviseur Ben Zwinkels is benieuwd naar de trosvorm bij 6 vruchten. Hierover waren vooraf wat zorgen. “Van week 8 tot en met 21 hebben we de trossen op 6 vruchten gesnoeid. Geen problemen, de trossen bleven mooi gestrekt. Compacte trossen kwamen niet voor. Toen het vruchtgewicht daalde naar 130-135 gram zijn we op 5 stuks gaan snoeien. Achteraf gezien hadden we ze best op 6 kunnen laten staan. De junimaand was immers zonniger dan normaal. Trouwens, de oogstnorm van Trovanzo ligt 50 kilo per uur hoger dan het andere ras. Dat heeft alles te maken met de goede trosvorm en het open gewas.”

Voor meer informatie:
Rijk Zwaan
info@rijkzwaan.com
www.rijkzwaan.com

Publicatiedatum: