Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
VitalFluid produceert plasmawater met reinigende en groei stimulerende werking

Plasmawater: een technologische imitatie van bliksem die op regen botst

Tholen – Door gebruik te maken van water, lucht en elektriciteit is het mogelijk om plasmawater te ontwikkelen. Water dat wordt behandeld met een plasma naast vast, vloeibaar en gas een vierde fase waarin een gasvormige stof enigszins geïoniseerd is, krijgt unieke eigenschappen. Zo stimuleert plasmawater gewasgroei en heeft het een hygiënisch reinigende werking. VitalFluid is actief op het gebied van dit plasmawater en de toepassingen daarvan. Reden genoeg voor de opstellers van de MKB Innovatie Top 100 om het kenniscentrum op te nemen in de lijst, waarvan op 26 september de definitieve rangorde (VitalFluid staat op positie 84) en daarmee de winnaar bekend werd gemaakt. 

VitalFluid is een spin-off van de Technische Universiteit Eindhoven en is opgericht in juli 2014. De eerste testen met de innovatieve technologie vonden echter al in 2011 plaats, vertelt Paul Leenders van VitalFluid. “Wat wij doen, is eigenlijk het in de lucht schieten van elektronen, zoals een bliksemschicht. Door dat te doen, botsen de elektronen op zuurstof en stikstof in de lucht (20% van de lucht bestaat uit zuurstof, 80% uit stikstof). Die zuurstof- en stikstofmoleculen krijgen vervolgens een lading, waardoor ze opgelost kunnen worden in water. Eigenlijk is wat wij doen dus het op een technologische manier nabootsen van het natuurverschijnsel waarbij bliksem tijdens een regenbui plaatsvindt. Dit natuurverschijnsel vangen wij op een veilige manier in een apparaat. Leuk om te weten is dat bijvoorbeeld ook 99% van alle materie in het universum plasma is, net als dat het noorderlicht plasma is evenals de oranje vlammen in een kampvuur.”

Geen residu
“Wij kijken nu naar verschillende toepassingen, maar onze focus ligt op dit moment vooral op agrarische toepassingen. In samenwerking met de sectie glastuinbouw van Wageningen University and Research hebben we in het verleden al onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om plasmawater in te zetten als duurzaam alternatief voor chemische bestrijdingsmiddelen. Dat blijkt te kunnen. Een hele mooie toepassing, waarbij het voordeel van ons water is dat wanneer je het op je gewas sproeit, je geen residu overhoudt. Sterker nog, eerst heeft het plasmawater een hygiënisch reinigende werking en vervolgens blijft er nitraathoudend water achter en is er dus sprake van bladbemesting. Ons residu komt daarbij, in tegenstelling tot chemische middelen, in de natuur voor en is nadien niet in het milieu of op het product terug te vinden in vergelijk met chemische middelen.”



Zaadbehandeling
Omdat de stap tussen een laboratoriumtoepassingen en de praktijk nog vrij groot is, focust VitalFluid in eerste instantie vooral op de zaadbehandeling. Paul: “Het gaat hier om kleinere hoeveelheden water, een veilige, gecontroleerde omgeving en de zaadsector is ook al heel actief in R&D. Dat sluit dus goed aan op ons bedrijf. Met plasmawater zetten wij in op het hygiënisch schoonmaken van zaden met behoud van kiemkracht. Daarvoor worden nu testen uitgevoerd die er goed uitzien. De zaadindustrie heeft steeds minder middelen tot zijn beschikking, dus wij hopen daarvoor een oplossing aan te kunnen reiken.” Behalve hygiënisch reinigen worden er ook andere positieve eigenschappen aan het gebruik van plasmawater bij zaadbehandeling. “Ook aan bijvoorbeeld de kiemkracht en het opkomstpercentage zou plasmawater positief kunnen bijdragen.”

Kunstmest
Een derde toepassing is het binden van stikstof. “Interessant als je bedenkt dat kunstmest nu vaak nog gemaakt wordt met fossiele brandstoffen. Een productieproces dat veel energie kost. In elke kubieke meter lucht zit een kilo stikstof, dus wanneer we met onze technologie stikstof in de vorm van nitraat kunnen maken, zou ook dat een mooie toepassing zijn. Dat is echter nog wel iets voor op de lange termijn”, sluit Paul af.

Voor meer informatie:
VitalFluid
www.vitalfluid.nl 
info@vitalfluid.nl