Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Broccoli-patent opnieuw actueel

Op 12 juli 2013 heeft  het Europees Octrooi Bureau (EOB) patent verleend aan Seminis voor klassiek veredelde broccoliplanten met een extra lange steel. Door de lange steel is deze broccoli makkelijker machinaal te oogsten. Die beslissing zorgde voor ophef: "De lange steel is een eigenschap die al van nature in de broccoli voorkomt. Het is dus geen uitvinding", vindt onder andere Bionext. Zij hopen dat het patent binnenkort verworpen zal worden. 

"Met dit patent krijgt het bedrijf eigendomsrecht over alle broccoliplanten en -zaden met deze eigenschap. Andere plantenveredelaars, mogen zonder toestemming nu geen rassen meer ontwikkelen of verkopen met dezelfde eigenschap", legt de organisatie uit. Ze vinden dat onder andere de Bolster hierdoor benadeeld wordt. "De Bolster is al jaren bezig met de veredeling van een nieuw broccoliras. Ook deze broccoli heeft een lange steel. De Bolster kan deze broccoli dus niet op de markt brengen zonder toestemming van Seminis." Bart Vosselman, veredelaar bij de Bolster, heeft er geen enkel vertrouwen in dat hij deze toestemming ooit zal verkrijgen. "Met als consequentie dat zij dit veredelingsmateriaal kunnen weggooien", waarschuwt Bionext. En ze zeggen dat er meer aan de hand is. "Voor haar veredelingsprogramma met broccoli maakt de Bolster gebruik van plantmateriaal dat het bedrijf  van een universiteit uit Oregon gekregen heeft. Volgens onderzoeker Jim Meyers zat de eigenschap “lange steel” al in het oorspronkelijke materiaal dat hij zowel verstrekt heeft aan Monsanto als aan De Bolster. Deze eigenschap is zeker niet uitgevonden door Monsanto." 

Voorstanders octrooieren
Volgens de voorstanders van octrooieren is dit niet het geval. Zij zeggen dat ze enkel de investering willen kunnen terugverdienen die ze hebben gemaakt om de eigenschappen te isoleren en verder in te kruisen. 

Waarom wil Bionext juist van dit patent af?
Bionext vindt dat eigenschappen van klassiek veredelde planten niet gepatenteerd mogen worden. Deze eigenschappen komen gewoon voor in de natuur en zijn dus niet als uitvinding te claimen. In het Europees Octrooi Verdrag staat duidelijk dat het niet mogelijk is om een patent te krijgen op klassieke veredeling. "Helaas heeft de Hoge Kamer van Beroep van het Europese Octrooi Bureau dit verbod uitgehold door te besluiten dat het niet van toepassing is op de producten (planten, zaden e.d.) die uit deze klassieke veredeling voortkomen. Bionext vreest dat  door deze uitspraak een groot aantal patenten op klassiek veredelde gewassen versneld zal worden goedgekeurd. Om dit proces te stoppen is een internationale aanpak en een wijziging van de Europese patentwetgeving noodzakelijk." 

Bezwaarprocedure 
In maart 2014 is een brede coalitie van internationale organisaties (waaronder Bionext) een bezwaarprocedure begonnen tegen dit patent. Daarnaast zijn ongeveer 45.000 handtekeningen overhandigd aan het Europees Octrooi Bureau in München. Het Europees Octrooibureau besloot in juni 2017 om de interpretatie van de patentwet aan te passen en geen patenten meer te verlenen op (eigenschappen van) klassiek veredelde gewassen. 

Waarom is dit nu actueel? 
De bezwaar procedure tegen het patent op de Broccoli met lange steel was eind 2016 stilgelegd door het Europees Octrooi Bureau in afwachting van een mogelijke wetswijziging. Na de aanpassing van de patentwet is de procedure weer voortgezet. Omdat de broccoli het product is van klassieke veredeling die sinds de wetswijziging in 2017 niet meer gepatenteerd mag worden, verwacht Bionext dat het patent verworpen zal worden. 

De op 19 september geplande hoorzitting is afgelast. De procedure wordt nu verder schriftelijk afgehandeld. "Dit betekent dat het nog een paar weken kan duren voordat de definitieve uitspraak er is." 

Publicatiedatum: