Dé website voor de Nederlandse groententeelt
Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende tuinders

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
enkel al 360 miljoen euro aan directe investeringen

Floriade 2022 gaat naar Almere

De Nederlandse Tuinbouwraad (NTR) heeft bekend gemaakt dat Almere de 7e editie van de Floriade mag organiseren. Daarmee verkiest de tuinbouwraad Almere boven de gemeenten Amsterdam, Groningen en de regio Boskoop. Met de Floriade krijgt Almere er een internationaal cultuur- en recreatiepark bij, waarin natuur centraal staat. In de making of van de Floriade zullen innovaties, zowel voor de tuinbouw als voor groene steden, worden gedeeld en in de praktijk worden gebracht. Voor Almere betekent de toekenning van de Floriade, midden in de economische crisis, de grootste investeringsimpuls in haar geschiedenis; enkel de directe investeringen bedragen al 360 miljoen euro.
In januari van dit jaar liet de NTR het Almeerse gemeentebestuur weten dat Nederlands' jongste stad "voldoende mogelijkheid biedt voor een vernieuwende Floriade 2022". Met 'Growing Green Cities', het concept dat de gemeente Almere en de provincie Flevoland hebben neergelegd, blijkt die verwachting te zijn waargemaakt. De selectiecommissie van de NTR heeft zich op 24 september uitgesproken vóór een Floriade in Almere op het breukvlak van het grootste productie- en het grootste consumptiegebied van Nederland van 'Growing Green' en 'Green Cities'.


Ontwerp van Winy Maas van MVRDV

In de plannen van Almere is de Floriade geen eenmalig evenement, maar vormt het de start van een nieuwe, blijvende stadswijk in het centrum van de stad met de naam Almere Floriade. Deze wijk krijgt het karakter van het Biënnalepark in Venetië en de functie van het recreatiepark Tivoli in Kopenhagen. Het wordt daarmee een internationaal cultuur-, natuur- en recreatiepark. Stedenbouwkundige Winy Maas van MVRDV, eerder al verantwoordelijk voor de Concept Structuurvisie Almere 2.0 en de ontwikkelingsstrategie voor Almere Oosterwold, tekende voor het ontwerp van deze stadswijk. Hij ontwierp Almere Floriade als een prototype Green City; als een plek die voedsel en energie produceert, die water zuivert, afval hergebruikt en misschien zelfs autarkisch zal zijn.


Versnelde uitvoering 'Green City'

Met het thema 'Growing Green Cities' is de richting geduid. Dat de Floriade in 2022 in Almere zal plaatsvinden, betekent ook dat de ontwikkeling van het idee van de 'Green City' in de komende 10 jaar versneld doorgang zal vinden; talrijke innovaties krijgen een kans in de Flevolandse en Almeerse praktijk. Daarbij wordt actief gezocht naar vernieuwingen die 'groen' en 'rood', land en stad samen brengen. Zo zal de capaciteitsuitbreiding van de A6, die samen met Rijkswaterstaat wordt uitgevoerd, worden benut om te komen tot een versnelde aanleg van het verdubbelde tracé én om te bezien hoe de weg op het terrein van landschappelijke inpassing en verduurzaming een voorbeeldfunctie kan vervullen.


Miljoeneninvestering

De komst van de Floriade gaat gepaard met forse investeringen. Enkel al bij de directe investeringen gaat het om 360 miljoen euro (circa 35 miljoen voor de gebiedsontwikkeling, circa 200 miljoen voor vastgoed behorend bij de gebiedsontwikkeling, circa 75 miljoen voor de exploitatie van de wereldtuinbouwtentoonstelling en circa 50 miljoen voor vastgoed behorend bij de wereldtuinbouwtentoonstelling. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat de Rabobank, de Kamer(s) van Koophandel en de Vereniging Bedrijfskring Almere in opdracht van de gemeente Almere hebben uitgevoerd, dat er in Almere en de regio zo'n 300 miljoen euro zal worden besteed.


10 jaar durende dialoog

De Almeerse Floriade wordt vooraf gegaan door een making of, die in het teken staat van een 10 jaar durende dialoog, samen met de NTR, om nationale en internationale best practices op het terrein van Growing Green Cities samen te brengen. Flevoland en Almere dienen daarbij als living lab, als plek waar innovaties op grote schaal in de praktijk kunnen worden gebracht. De dialoog startte vorige week met het congres Growing Green Cities I op het Floriadeterrein in Venlo, toen bijna 15 partijen de call to action van Almere ondertekenden en zich committeerden aan een open uitwisseling van kennis en kunde.

Bron: Gemeente Almere


Publicatiedatum: 25-9-2012

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: