Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
ook voor het verbouwen van groenten

Kansen voor Nederlandse bedrijven in Irak

Nederlandse bedrijven zien kansen in Irak. Dit blijkt uit een economische missie die het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) van 2 tot 7 juni naar dat land heeft georganiseerd. Er namen 15 bedrijven uit de sectoren energie, landbouw en water deel aan de missie.


De missie bezocht Bagdad, Basra en Erbil en had gesprekken met vertegenwoordigers van de Irakese nationale en regionale overheid op verschillende niveaus. Gespreksonderwerpen waren het investerings- en handelsklimaat in Irak, het hervormingsproces, de bilaterale inversteringsbeschermingsovereenkomst (IBO) en het belastingverdrag waarover overleg gaande is met de Irakese autoriteiten.

Tijdens de bijeenkomsten deden de bedrijven nuttige (nieuwe) zakelijke contacten op met private en publieke partijen waar mogelijk opdrachten of investeringsprojecten uit voort komen.


Irak is een snel opkomende economie met groeicijfers van rond de 10% per jaar. Er liggen kansen in veel sectoren en in alle delen van het land. Vrijwel alle infrastructuur moet worden opgebouwd, vervangen of vernieuwd. In Iraaks Koerdistan is de prioriteit inmiddels verschoven van infrastructuur naar de productieve sectoren zoals landbouw, energie en industrie.

Irak heeft veel niet geƫxploiteerde olie- en gasvelden. Belemmerende factor is vooral de gebrekkige of ontbrekende infrastructuur, waaronder pijpleidingen. De prioriteit van de centrale overheid in Irak ligt bij de ontwikkeling van de olie- en gassector, naast havens en infrastructuur en de opbouw van de eigen industriƫle sector. De Irakese regering wil van de nieuwe Faw-Port in Zuid-Irak een van de grootste zeehavens ter wereld maken. Het miljardenproject staat open voor buitenlandse investeerders.

De Irakese prioriteiten op landbouwgebied liggen bij het weer op peil brengen van de eigen graanproductie en het verbouwen van groenten (van importeur naar exporteur), waterbeheer inclusief ontzilting en het ontwikkelen van een eigen agrofood industrie. Daarnaast zijn er mogelijkheden tot samenwerking in onder meer slachthuizen en op het gebied van tuinbouw. Tijdens de missie werd een Veterinay Health Certificate ondertekend. Dit opent de deur voor export van Nederlands fokvee naar Irak.

Klik hier voor het verslag van de missie
Publicatiedatum: