Dé website voor de Nederlandse groententeelt
Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende tuinders

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Reactie Rob Baan op onderzoek 'smakeloze rode tomaten'

In de media is veel ophef ontstaan over het onderzoek van de Universiteit van Californië dat rode tomaten minder zoet zouden zijn. Volgens de onderzoekers is er in de zoektocht naar meer kleur, een gen vernietigd dat verantwoordelijk is voor de vorming van smaakstoffen. Het gen in kwestie zorgt voor de ontwikkeling van zogenaamde chloroplasten. Die zorgen ervoor dat onrijpe tomaten er groen uitzien. Daarnaast leveren ze ook suiker en carotenoïde. Wanneer de tomaten rijp worden, verhinderen die chloroplasten echter ook dat ze volledig rood worden. Omdat consumenten zich graag visueel laten verleiden, zijn telers al meer dan zeventig jaar in de weer om tomaten er vlekkeloos en gelijkmatig rood te laten uitzien. Daardoor werd het 'smaakgen' in veel moderne soorten vernietigd.

Reactie Rob Baan, Koppert Cress:

De vollegrondstomatenteelt in de USA en speciaal in Californië is de meest ouderwetse tomatenteelt, die er in de wereld bestaat. Tomaten worden groen geoogst, gekoeld(!) en dan met een ethyleen behandeling rijp gemaakt zodat ze rood gekleurd na vele foodmiles op kleur in New York aankomen.

De uniforme kleur waar over gepraat wordt, heeft te maken met het verschil tussen de gewone tomaat en de groenkraag (greenback) tomaten die met name in zuidelijke landen het imago hebben van meer smaak. Deze tomaat is groen van boven, een beetje kleurend van onder en rood van binnen. Kumato is daar een extreem type in.
Echter de meeste smaak van de tomaat komt uit de plant vandaan. Die voedt de vrucht. De vollegrondstomaten uit de USA zijn dus niet op smaak als ze geplukt worden. Daarom zijn in de USA vine ripe tomaten uit de Hothouse (de kas) ook meer en meer door de consument aldaar gewaardeerd.

Conclusie van uit het onderzoek dat ik uit diverse artikelen tot mij kreeg: leuk onderzoek voor wetenschappers maar door de populaire pers compleet verkeerd geïnterpreteerd. Met alle gevolgen weer van dien. Kortom, de lekkerste tomaten zijn Europese tomaten en de schoonste, lekkerste zijn de Hollandse!


Publicatiedatum: 3-7-2012

  

Reacties:


Zelfde probleem met o.a. mandarijnen en sinaasappelen. Elke week anders, vaak droog, zuur, slecht te pellen etc.
Gerald Langerak, Nieuwe Niedorp (email) - 18-5-2017 12:19:17


Het valt me op dat er tegenwoordig slecht tomaten te krijgen zijn die niet alleen mooi rood zijn en in een mooi doosje geleverd worden maar die ook nog naar tomaat smaken. Ik heb van de week de tomaten teruggebracht naar AH met een klacht. Koop ik van de week bij een plaatselijke agrarische winkel tomaten in de hoop dat die beter zouden zijn. Weer mis, meelderig watersmaakje .Deze gaan dus ook terug. We moeten als consument die meuk niet meer accepteren. Ik ga maar eens naar de bio-winkel misschien dat zij nog echte tomaten verkopen.
R.P.Schwab, Groningen - 12-5-2017 10:52:03


Beste Handelaar,

Ik dacht dat het geen kwaad kon om wat nuance aan te brengen in de slechte pers over dat slecht geïnterpreteerde onderzoek. Hopelijk doet de pers er wat mee in plaats van alles na te praten.

Ik teel overigens wel tomaten en ik zet altijd mijn eigen naam onder reacties

Rob Baan, Monster - 4-7-2012 22:22:44


probeer eens de Red Pearl & sweet Pearl van Royal pride Holland, ze zijn zeker de lekkerste Tomaten van heel Europa
Gurcan Caliskan, Rotterdam - 3-7-2012 14:08:50


Ik vraag me af waarom de reactie van Rob Baan hier neer gezet wordt, volgens mijn weten teelt hij geen tomaten?
en wanneer ieder ander een reactie zou mailen komt dit toch ook niet op agf.nl?
misschien ligt het wel aan mij...

handelaar, westland (email) - 3-7-2012 13:47:32


Wil natuurlijk niets afdingen aan het vakmanschap van de Hollandse tomatentelers.................
Het lijkt mij een hele kunst om met kunstmatige licht en temperatuursomstandigheden een goede tomaat te kweken.
Henny, Sadina Bulgarije - 3-7-2012 12:54:27


Geachte heer Rob Baan,
de schoonste kan ik hier vandaan niet bepalen, maar ik betwijfel dat de Hollandse tomaat de lekkerste van Europa is.
Eenmaal de volledig in de zon gerijpte tomaten uit onze tuin in Bulgarije geproefd, kan de Hollandse kastomaat mij niet meer bekoren.......
Ik kan begrijpen dat de teelt in Holland alleen in de kas mogelijk is, en om de Hollandse en Duitse markt te bedienen nu eenmaal een hoge productie nodig is.
Op dit moment wachten wij met smart op de eigen tomaten, waarvan weldra de eerste rijp zullen zijn.
Henny, Sadina Bulgarije - 3-7-2012 12:51:54


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: