Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
onderzoek geeft inzicht kostenbersparingen combinatievrachten

Efficiëntere ketens voor groenten in het Westland door ICT

In het Westland rijden veel vrachtwagens om groenten te transporteren. Het is de vraag of de efficiency wel gediend is bij die grootschalige inzet van het vrachtverkeer. Veel vrachten worden niet met elkaar gecombineerd. Daardoor verloopt de aanvoerlogistiek niet optimaal. Verhogen van de beladingsgraad kan het rendement van exporteurs en transporteurs verbeteren en bijdragen aan een daling van het aantal vervoersbewegingen in de regio. Een onderzoek naar de aanvoerlogistiek in de keten heeft inzicht gegeven in mogelijke kostenbesparingen, die kunnen worden gerealiseerd door combinatievrachten.

Uit het onderzoek is de aanbeveling gekomen dat een betere inzet van ICT kan bijdragen aan een besparing op de personele kosten. Een bijkomend maatschappelijk neveneffect is een vermindering van de belasting op het Westlandse wegennet doordat het aantal vervoersbewegingen aanmerkelijk vermindert.

De projectgroep heeft zich in eerste instantie georiƫnteerd op vergelijkbare projecten om zich eventueel hierbij aan te sluiten. Deze projecten bleken voor het Westland geen alternatief. Daarom is een aanzet gegeven tot een eigen systeem, vergelijkbaar met een 'Marktplaats' voor vrachtladingen. Het systeem zal met ondersteuning van de Westland Agenda worden opgezet met een initiƫle investering en zal daarna kosteloos of tegen een geringe vergoeding ter beschikking van de deelnemende bedrijven worden gesteld.

Inmiddels wordt het systeem getest door een aantal transporteurs. De resultaten en bevindingen zijn op hoofdlijnen positief. Op basis hiervan vinden deze maanden gesprekken plaats met andere transporteurs om zo mogelijk het draagvlak voor bredere uitrol te toetsen.

Bron : Tussenrapportage Westland Agenda
Publicatiedatum: