Dé website voor de Nederlandse groententeeltMededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende tuinders

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
promovendus toont belang van generalistische predatoren aan

Roofmijten bestrijden spint en wittevlieg beter wanneer er ook trips aanwezig is

Onderzoeker Gerben Messelink, werkzaam bij Wageningen UR Glastuinbouw als specialist biologische bestrijding van insecten, is 5 juni jongstleden gepromoveerd aan de Universiteit van Amsterdam. In zijn proefschrift beschrijft Messelink de rol die generalistische predatoren spelen bij de bestrijding van meerdere plagen in kasteelten van vruchtgroenten.


De onderzoeker laat zien dat het belangrijk is om de effectiviteit van generalistische  bestrijders te evalueren in aanwezigheid van meerdere plagen. In het onderzoek werden spintmijten en wittevlieg, twee belangrijke plagen wereldwijd, op een komkommergewas veel beter bestreden met generalistische roofmijten wanneer er ook trips, een ander belangrijk plaaginsect, aanwezig was. Dit komt vooral doordat de roofmijten zich sneller ontwikkelen op een dieet van verschillende prooien, waardoor er snel hoge predatordichtheden worden bereikt. Een vergelijkbaar mechanisme werd gevonden bij bestrijding van plagen in paprika: roofwantsen gaven een uitstekende bestrijding van bladluis in de aanwezigheid van trips.

Volgens Messelink zullen generalistische predatoren in toenemende mate worden gebruikt voor biologische bescherming in kassen omdat ze profiteren van een gemengd dieet, bestaande uit verschillende plagen en omdat het de plaagbestrijding vergemakkelijkt.

Het proefschrift ‘Generalist predators, food web complexities and biological pest control in greenhouse crops’ is hier te downloaden.

Bron: glastuinbouw.wur.nl

Publicatiedatum: 21-6-2012

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: