Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
promovendus toont belang van generalistische predatoren aan

Roofmijten bestrijden spint en wittevlieg beter wanneer er ook trips aanwezig is

Onderzoeker Gerben Messelink, werkzaam bij Wageningen UR Glastuinbouw als specialist biologische bestrijding van insecten, is 5 juni jongstleden gepromoveerd aan de Universiteit van Amsterdam. In zijn proefschrift beschrijft Messelink de rol die generalistische predatoren spelen bij de bestrijding van meerdere plagen in kasteelten van vruchtgroenten.


De onderzoeker laat zien dat het belangrijk is om de effectiviteit van generalistische bestrijders te evalueren in aanwezigheid van meerdere plagen. In het onderzoek werden spintmijten en wittevlieg, twee belangrijke plagen wereldwijd, op een komkommergewas veel beter bestreden met generalistische roofmijten wanneer er ook trips, een ander belangrijk plaaginsect, aanwezig was. Dit komt vooral doordat de roofmijten zich sneller ontwikkelen op een dieet van verschillende prooien, waardoor er snel hoge predatordichtheden worden bereikt. Een vergelijkbaar mechanisme werd gevonden bij bestrijding van plagen in paprika: roofwantsen gaven een uitstekende bestrijding van bladluis in de aanwezigheid van trips.

Volgens Messelink zullen generalistische predatoren in toenemende mate worden gebruikt voor biologische bescherming in kassen omdat ze profiteren van een gemengd dieet, bestaande uit verschillende plagen en omdat het de plaagbestrijding vergemakkelijkt.

Het proefschrift ‘Generalist predators, food web complexities and biological pest control in greenhouse crops’ is hier te downloaden.

Bron: glastuinbouw.wur.nl
Publicatiedatum: