Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tuinbouw Digitaal internationaal op de kaart

De Nederlandse tuinbouw heeft zich op het gebied van digitalisering en standaardisatie stevig neergezet tijdens Smart Agrimatics in Parijs. Tuinbouw Digitaal organiseerde tijdens deze internationale conferentie over digitalisering in de land- en tuinbouw, die op 13 en 14 juni plaatsvond in Parijs, de deelsessie 'Smart Horticulture'.

In deze sessie werd ingegaan op precisietuinbouw en informatie-uitwisseling in tuinbouwketens. De deelnemers aan de sessie, voornamelijk afkomstig uit onderzoek en bedrijfsleven in Duitsland en Frankrijk, waren bijzonder geïnteresseerd in de inspanningen, die in de Nederlandse tuinbouw worden gedaan op het gebied van ICT en standaardisatie.

Voor de Nederlandse tuinbouw is het belangrijk om een bepalende rol te spelen bij de ontwikkeling van internationale informatie-standaarden. Daarmee wordt voorkómen dat Nederlandse bedrijven bij de digitale informatie-uitwisseling achter de feiten aan gaan lopen. Dit werd onderstreept door Bruno Prépin van Agro EDI Europe: “Een groot aantal MKB-bedrijven dreigt de aansluiting te gaan missen bij de wereldwijd gevestigde digitale waardeketens.” Jacco Vooijs (FresQ / DPA) liet met zijn presentatie over het teeltbericht zien dat de Nederlandse afzetorganisatie zich terdege bewust is van het belang van standaardisatie bij digitale informatie-uitwisseling: “De hele tuinbouwketen is betrokken bij de ontwikkeling van informatiestandaarden.”

Precisietuinbouw richt zich op de monitoring, controle en behandeling van tuinbouwproducten op het juiste moment en de juiste plek. Daarbij valt te denken aan sensoren en robots voor het oogsten van het product of het bespuiten van het gewas. Volgens Erik Pekkeriet (Wageningen UR) kan de kwaliteit van het tuinbouwproduct dankzij de robotica verder verbeteren. Prof. Josse de Baerdemaeker (KU Leuven) stelde in zijn presentatie over ICT in de tuinbouw dat het fruittelers veel tijd kan schelen wanneer sensoren worden ingezet om de oogstrijpheid van het product te bepalen.

Voor meer informatie over de conferentie www.smartagrimatics.eu.
De presentaties zijn te vinden op www.smartagrimatics.eu/ConferenceInformation/Program.aspx
Een samenvatting van de presentaties van de Smart Horticulture deelsessie vindt u op tuinbouwdigitaal.net/Nieuws/Actueel/tabid/1931/articleType/ArticleView/articleId/582/Tuinbouw-Digitaal-internationaal-op-de-kaart.aspx

Voor meer informatie over de deelsessie Smart Horticulture kunt u contact opnemen met H. Zwinkels (hz@agritect.nl of 0182-623222)

Publicatiedatum: