Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Forse energiebesparing bij belichte teelt Chrysant onder breed spectrum LED

Uit een vergelijkingsproef bij PlantResearch in Made van verschillende typen assimilatiebelichting op Chrysant 'Bacardi Pearl' is gebleken dat bij gebruik van breed spectrum LED- verlichting het energieverbruik ten opzichte van Son-T flink omlaag kan zonder op de bloemkwaliteit te moeten inleveren. In de test zijn vier lichtsystemen onderzocht: metaalhalide, Valoya breed spectrum LED, een rood-blauwe LED van Lemnis Lighting en Son-T. De proef is uitgevoerd in indoor kweektenten van 1,20 bij 1,20 meter om de invloed van natuurlijk daglicht volledig te kunnen uitsluiten. Per kweektent stonden 32 planten op steenwolblokken om de voedingsgift zo nauwkeurig mogelijk te kunnen doseren.

Van de geteste systemen was de breed spectrum LED het meest energiezuinig. Wanneer specifiek wordt gekeken naar de energie-efficiƫntie voor wat betreft lengtegroei, hoeveelheid blad en aantal bloemen, dan scoren beide typen LED lamp op alle punten beter. Op basis van het versgewicht behaalden de LED lampen ten opzichte van Son-T een 30 tot 35% hogere energie-efficiƫntie.

De chrysanten in de proef zijn 'veilrijp' geoogst. Dat betekent dat bij 90% van de chrysanten 75% van de knoppen moet zijn geopend. De bloemkwaliteit was bij alle behandelingen gelijk, al zaten er wel behoorlijke verschillen in de tijd tot oogsten. Onder de rood-blauwe LED was deze periode met 67 dagen het langst. Bij metaalhalide bereikten de chrysanten dat stadium gemiddeld na 63 dagen. Het gemiddeld aantal bloemen was onder deze lichtbron wel het kleinst. De planten onder Son-T en breed spectrum LED waren vergelijkbaar met 65 dagen tot de oogst.

De bloemen onder de rood-blauwe LED ontstonden over de gehele lengte van de stengel. Dit is een minder goede eigenschap voor snijbloemen, omdat de bloemen dan tegen de vaaswand zitten, maar kan wel voordelen hebben voor de teelt van potchrysanten. De planten blijven compacter door minder strekking en de uitloop van zijscheuten gaat sneller, waardoor ook lager in de plant de bloemen vlotter tot ontwikkeling komen. In de proef bleken de chrysanten onder Son-T lampen de langste stengels en de dunste bladeren te hebben. De rood-blauwe LED leverde de kortste en zwaarste chrysanten met de dikste bladeren. De chrysanten geteeld onder breed spectrum LED en metaalhalide scoorden gemiddeld.

Bron: PlantResearch
Publicatiedatum: