Dé website voor de Nederlandse groententeelt


Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende tuinders

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Theo Jegerings, Langfruit: "Schorseneren zijn exclusieve groente geworden"

"Teelt schorseneren arbeidsintensief maar rendabel"

Tholen - Het aspergeseizoen is in volle gang. Is er momenteel ook vraag naar de zogenoemde 'asperges voor de armen', de schorseneren? Volgens Theo Jegerings van Langfruit is de vraag naar deze groente de laatste jaren duidelijk gestegen. "Er zit een stijgende lijn in de afzet van dit product. Schorseneren is al lang geen vergeten groente meer, het is een echte specialiteit geworden en er kunnen heerlijke en feestelijke gerechten mee worden gemaakt.""Weer heeft veel invloed op consumptie"

Is de schorseneer een concurrent van de asperge? Theo denkt van niet. "Het is een heel ander seizoen, Asperge is een echte lentegroente terwijl schorseneren een echte wintergroente is. Maar mensen die van asperges houden, houden van lekker eten, dus  die zullen schorseneren ook wel smakelijk vinden. Het weer heeft gewoon heel veel invloed op de consumptie. Bij warmer weer eten mensen eerder asperges en bij kouder weer schorseneren. Het heeft daarnaast alles te maken met beleving. Met een beetje fantasie kun je hier geweldig mee variëren."Het grootste  deel van het schorsenerenareaal wordt voor de industrie gebruikt. "Daarvoor worden ze machinaal geoogst en zijn het korte stengels. Maar voor de versmarkt worden ze  met de hand geoogst en zijn het prachtige lange dikke mooie schorseneren. Deze worden door ons aangeboden in alle mogelijke verpakkingen." "Arbeidsintensief, prijzen op hoog niveau"

Theo geeft aan dat het oogsten van schorseneren heel arbeidsintensief en zwaar werk is. "Het is inspannend, niet veel telers willen het meer doen. Ze worden nog handmatig gerooid en één voor één uit de grond getrokken." De oogst begint in september en eindigt in februari. "Doordat ze goed te bewaren zijn kunnen wij ze aanbieden tot juli/augustus. "Omdat het intensief werk is, liggen de prijzen over het algemeen op een hoog niveau. Afgelopen jaren lagen de gemiddelde prijzen per kilo boven de euro." Belangrijke afzetmarkten zijn volgens de handelaar Duitsland en Frankrijk.Voor meer informatie:
Theo Jegerings
Langfruit
Venrayseweg 198
5928 RH Venlo
Tel: 077-3236632
www.langfruit.nl

Publicatiedatum: 7-5-2012
Auteur: Gertrude Snoei
Copyright: www.agf.nl

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: