Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw kassencomplex voor kenniscentrum VITO Hoogstraten

De nieuwe serre van VITO Hoogstraten wordt een kenniscentrum, waar de tweehonderd leerlingen van de afdeling ‘Land- en tuinbouw’ goed en up-to-date geschoold worden om de uitdagingen voor hun sector het hoofd te kunnen bieden.

In de supermoderne glas- en folieserre komen alle relevante sectoren binnen de tuinbouw aan bod. Glasgroenten (tomaten, paprika’s en aardbeien), boomkwekerij en tuinaanleg vormen de hoofdmoot, maar er gaat ook aandacht uit naar allerlei teeltmethoden en soorten fruit.

Het serrecomplex is deels glasserre, deels plasticserre (of folieserre). Het hart van de serre is volledig computergestuurd, pompt water en voeding rond en zorgt voor de recuperatie van dat gevoede water. Er is een stekafdeling voor boomkwekerijgewassen en een afhardingsafdeling.

Ook vollegrondsgroenten zoals prei, selderij en kolen krijgen er ruimte. Bovendien is er een nieuwe foliekas voor de opkweek van groente, vervroegde asperges, perkplanten en educatieve tuintjes voor het eerste en tweede leerjaar. Naast paprika’s zijn aardbeien en tomaten de voornaamste glasgroenten en ook die teelten krijgen elk een groot serredeel. In het serredeel voor perkplanten zal onder meer de bebloeming van Hoogstraten voorbereid worden.

Buiten de serre is er voldoende ruimte voor het zaaien van bosgoed – zoals beuk en eik, maar ook taxus. Het boomkwekerijmateriaal wordt opgekweekt en doorgekweekt tot grotere bomen. Door dit doorschuifsysteem voor het kweekgoed krijgen de leerlingen een goed zicht op de stadia van de groei. Ook de fruitbomen hebben hier een afdeling met allerlei rassen en diverse teeltwijzen. Allerhande klein fruit vind je er eveneens: allerlei bessen, de modieuze kiwibes, druiven…
Daarnaast zijn er nog een opkweekveld voor aardbeien en een containerteeltveld voor de boomkwekerij met boventeelt en druppelleiding. Voorts zal op een gedeelte van de grond aan recirculatie van water met meststoffen worden gedaan.

Internationale stages

Vorig jaar konden de leerlingen van het 7de jaar BSO Landbouw en Tuinbouw voor het eerst stage lopen in Frankrijk. Financieel werd dit mogelijk gemaakt door Europese steun vanuit het Leondardo da Vinci-fonds. Dit jaar waren Franse leerlingen op hun beurt te gast in Hoogstraten voor een stage op allerlei landbouwbedrijven in de regio. Deze echte uitwisseling werd benadrukt door het planten van een ‘Leonardoboom’ – een hazelaar, meegebracht uit Lot-et-Garonne.

Bron: AgriPress.be
Publicatiedatum: