Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Voor zijn grote inzet voor duurzame landbouw

Wouter van der Weijden onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Vorige week kreeg Wouter van der Weijden, directeur van Stichting Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM), een koninklijke onderscheiding opgespeld door Minister Verhagen. Van der Weijden werd Ridder in de Orde van Oranje Nassau vanwege zijn grote inzet voor duurzame landbouw. Hij is medeoprichter van het Centrum voor Landbouw en Milieu. Minister Verhagen zei: “Wouter van der Weijden is dé duurzaamheidsantenne van de Nederlandse landbouw. De gewaardeerde en gevreesde debater, kritisch en echt onafhankelijk”.



Van der Weijden (1946) wordt gezien als een van de grondleggers van het concept geïntegreerde landbouw. Dat deed hij vanuit de Universiteit Leiden met de baanbrekende publicatie “Bouwstenen voor een geïntegreerde landbouw”, uitgegeven door de WRR in 1984. Daarin schetste hij met anderen de contouren van een duurzame, verbrede landbouw die ook bijdraagt aan natuur, landschap, energievoorziening en recreatie. Dat duurzaamheid ook heel goed samen met het bedrijfsleven kan worden opgepakt, bewees Van der Weijden sinds begin jaren 80, toen hij samen met vijf anderen het Centrum voor Landbouw en Milieu had opgericht. Hij hielp een grote supermarkt en voedingsbedrijven met verduurzaming van de keten door de inzet van heldere criteria, meetlatten en certificering.

Hij is hartstochtelijk voorvechter van samenwerking tussen telers en natuurbeschermers en aanjager geweest van de ontwikkeling van het agrarisch natuurbeheer in Nederland. Ook als initiator van de Leerstoel Agrarisch Natuurbeheer in Wageningen (sinds 2003) streeft hij naar combinaties van landbouw en natuur. Als vogelliefhebber heeft hij zich altijd voor vogels in de landbouw ingezet, zowel nationaal voor weidevogels als internationaal in zijn recente boek Farmland Birds across the World. Veel milieuproblemen worden veroorzaakt door inefficiënt gebruik van grondstoffen, stelde hij in de jaren ‘80. Vanuit die overtuiging was hij één van de gangmakers van de ontwikkeling van de mineralenboekhouding, Minas. Minas heeft sterk bijgedragen aan de vermindering van het gebruik van kunstmest met name in de melkveehouderij. Het Minas-beleid heeft 8 jaar lang als overheidsinstrument gefunctioneerd.

Van der Weijden schreef tal van opinieartikelen in dagbladen en was 20 jaar lang
columnist van het landbouwblad Nieuwe Oogst. Van der Weijden heeft een goede antenne voor nieuwe thema’s. Zo agendeerde hij al in 1990 het thema klimaat en landbouw. Ook vestigde hij via onderzoek, publicaties en het boek Biological Globalisation de aandacht op de risico’s van exotische planten, dieren en micro-organismen voor natuur, economie en volksgezondheid. Het afgelopen jaar pleitte
hij met kracht voor dialoog tussen boer en consument om daarmee de duurzaamheid van de voedselketen te versterken.
Publicatiedatum: